Футболният пазар работи с пълна пара всеки ден, като през летния трансферен прозорец бяха направени няколко уникални трансфера, които бяха в центъра на вниманието.

Реал (Мадрид) плати 94 млн. евро на Манчестър Юнайтед за Кристиано Роналдо, а за Кака испанците отделиха 65 млн.

Не всички трансфери обаче се правят с пари, като може и по друг начин - всичко зависи от собствениците на клубовете и техните склонности.

Странни трансфери е имало и ще продължава да има. В миналото футболисти са преминавали от един клуб в друг срещу апартаменти, автомобили и други, като и в момента има подобни договори.

Една от най-интересните сделки в последно време обаче е тази на Мариус Чиопара от румънския аматьорски Бихорул (Биеуш), който бил продаден на конкурентен отбор за 15 килограма салам.

Колбасите обаче бързо били изядени, а Чиопара не спазил договора, заради което двете страни в момента се съдят в граждански съд в Румъния.

Румънците изглежда са истински експерти в натуралната размяна, след като преди десетина години втородивизионният Симетул купи халфа Роберт Нила за два тона бетон.

В Норвегия пък Кенет Кристенсен от Видбярт премина във Флей за 75 кг раци - колкото е теглото му. Въпреки че злите езици твърдят, че точно преди трансфера нападателят от аматьорските дивизии качил десетина килограма.

Бившият национал на Ейре Тони Каскарино пък в началото на кариерата си през 1982 година преминава от Крокенхил в Джилингам за 1000 плочки, които били нужни на клуба му, за да обзаведе съблекалнята си.

По-късно Джилингам продава Каскарино на Милуол за 220 000 паунда.