Капитанът на Ливърпул Стивън Джерард си спомни вчера, как трагедията "Хилсбъро" е повлияла на живота му и го е направила футболистът, който е в момента.

Вчера "мърсисайдци" почетоха паметта на загиналите 96 техни привърженици преди 20 години, един от които е бил и 10-годишният братовчед на Джерард Йон-Поул Джилуули.

"Бях шокиран и дълбоко натъжен от сцените, които видях по телевизията. Чудех се дали имам познати или близки, които са на мача", споделя халфът, който тогава е бил едва на 9.

"Чувствах се така, както всеки един фен на Ливърпул се чувстваше тогава. Всички се чудеха, дали познават някои от загиналите."

"За съжаление моето семейство бе разтърсено на сутринта, когато се разбра, че един от братовчедите ми е бил премазан."

"Реакцията на родителите ми и на неговите родители ме разтърси и ме направи футболистът, който съм днес", признава още Джерард.

"Беше много труден период. Споменът за "Хилсбъро" е изключително важен за този клуб и тези 96 души никога няма да бъдат забравени, така също и ранените."

"Важно е всеки един да бъде почетен индивидуално, а не да се помни само цифрата 96. Този клуб винаги се е борел за справедливост и това ще продължи да бъде така."

"В трудни моменти ние се държим заедно. Ние не сме единни само що се отнася до случващото се на терена, но и извън него. Времето минава, но белезите ни никога няма да избледнеят", завърши Джерард.

Близо 25 000 души се събраха на "Анфийлд" за да почетат паметта на загиналите. Всички официални лица в клуба, както и представители на градския съперник Евертън, дойдоха за да изразят своята съпричастност.