Факторът М съсипа Милан. М като Моуриньо. М като Мота, Милито и Майкон. Тримата от голмайсторите донесли победата на Интер с 4:0 в дербито на Милано. Четвъртият бе Деян Станкович. Нерадзурите взеха първа победа в Серия А този сезон, след равенството 1:1 на старта. Това бе успех №94 над градския съперник в сблъсък №271. Милан има 105 победи.

Треньорът на Интер Жозе Моуриньо изненада всички, като пусна титуляр новото попълнение Уесли Снайдер. Холандецът дойде в тима едва вчера, но бе сред най-добрите на терена.

Бившият играч на Реал Мадрид застана зад двамата нападатели Ето'о и Милито. Съли Мунтари остана на пейката за сметка на Деян Станкович, а капитана Хавиер Санети бе избран пред Сантон.

Треньорът на Милан Леонардо предпочете същия състав, който победи 2:1 Сиена в първия кръг. За първи път от много време дербито на Милано бе без Паоло Малдини, Кака, Ибрахимович и Карло Анчелоти.

Още в 5-ата минута Снайдер стреля мощно от 25 метра, но Сторари спаси. В 15-ата минута Милан също показа зъби след чудесен пас на Пато към Роналдиньо, който стреля в Жулио Сезар.

След това бившия играч на Барса изненадващо започна да спори със съдията Рицоли, като претендираше, че е задържан от Киву. Подобно нещо обаче не се видя на повторението. В 21-ата минута Дзамброта центрира към Бориело, който стреля в аут.

Това обаче бе последното хубаво нещо, което Милан направи през първото полувреме. Последва Мегарецитал на Интер с главно М. Първо Тиаго Мота откри с красив удар. Той дойде след хубава атака между Милито и Ето'о.

В 35-ата минута капитанът на Милан Дженаро Гатузо направи дузпа. Той събори в наказателното поле Самуел Ето'о и получи жълт картон за това. Диего Милито бе точен от бялата точка за 2:0.

Само 3 минути по-късно Гатузо получи червен картон. По ирония на съдбата това се случи само секунди преди да бъде сменен от Зеедорф. Треньорът Леонардо видя, че Рино е много изнервен и подготвяше сменя. В този миг обаче Гатузо съсече Снайдер и получи директен червен картон.

В последната минута на първата част третото М в списъка се разписа във вратата на Милан. Този път Майкон направи двойно подаване с Милито и с диагонален удар по тревата прати в нокаут росонерите - 3:0.

Леонардо опита да промени нещо като пусна на почивката Амброзини и Зеедорф на мястото на Бориело и Фламини. Нищо обаче не можеше да спре разигралите се шампиони. В 55-ата минута само късмета спаси Сторари при удар от дистанция на Снайдер.

В 63-ата минута топката отново спря в мрежата на Милан. Този път я вкара Самуел Ето'о. Попадението на камерунеца обаче бе правилно отменено заради засада. Все пак голът бе отложен само за 4 минути. Тогава Деян Станкович се разписа с изпълнение, което е запазена негова марка.

За Станкович това бе гол №63 откакто играе в Италия. Милан пък е най-голямата му жертва. Той вече има 6 попадения срещу росонерите.

Сърбинът стреля от около 25 метра и прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл. Малко след това камерите показаха, че Силвио Берлускони вече не е на трибуните на "Сан Сиро". Последният отчаян ход на Леонардо бе пускането на Хунтелаар на мястото на Роналдиньо.

До края Интер имаше още няколко възможности да вкара гол, но не сполучи. Все пак нерадзурите показаха, че в момента са с няколко класи над вечния съперник.

Интер не бе вкарвал четири гола на Милан от октомври 2006 г., когато победи с 4:3. Нерадзурите не са печелили с 4 гола разлика дербито от март 1974 г. когато победиха 5:1. Милан пък едва за втори път в последните 41 официални мача остана без отбелязан гол.

Милан - Интер 0:4

Милан: Сторари, Дзамброта, Неста, Силва, Янкуловски, Пирло, Гатузо, Фламини (46 Амброзини), Роналдиньо (64 Хунтелаар), Пато, Бориело (46 Зеедорф)

Интер: Жулио Сезар, Майкон, Лусио, Самуел, Киву, Станкович, Санети, Мота (60 Мунтари), Снайдер (74 Виейра), Милито (79 Балотели), Ето'о
Голмайстори: Мота 29, Милито 36 дузпа, Майкон 45, Станкович 67