Жозе Моуриньо е много по-важен от всеки един велик играч на терена. Доказа го снощи, срещу Барса. Именно по тази причина португалецът ще бъде най-търсеното име на трансферния пазар през лятото, стига да напусне тима от Милано.

Вчерашният му проблясък на тактически гений може да послужи за урок на всички отбори в Европа, особено тези в Англия. Това ще спомогне на отборите от Острова да спрат да се дънят в Европа, ако техните мениджъри помъдреят. Техният проблем е тактически, а не опира до качества и талант.

Арсенал може да получи един куп попадения от Барселона за 2 мача, но Интер на Моуриньо изглеждаше непробиваем, дори и с 10 души на Ноу Камп. Единствено в последните 10 минути на двубоя защитния вал на "нерадзурите" започна да се пропуква, но това е разбираемо с оглед на невероятния натиск, който най-великото нападение на планетата осъществи.

Футболът е като шах за Моуриньо. Неговите играчи са разположение прекрасно и знаят какво да правят във всеки един момент. Отборите на Жозе са много комплексни, защото винаги се чувстват сигурни в себе си. Те никога не се чудят: Какво трябва да правя на терена? Нямаше никакво притеснение у тях след изгонването на Тиаго Мота. Те просто се адаптираха мигновено.

След смяната на Ибрахимович, Интер остави Барса да центрира безразборно, знаейки че при каталунците нямат никаква мощ на "втория етаж". За италианците не бе проблем да владеят топката малко - те просто бяха затворили постъпите пред вратата и нямаше никакво място за Меси, както и за обичайните двойни подавания, които оставят на отлични позиции аржентинеца.

Колкото и да са добри Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер, те не могат да се защитават така. Няма нужната организация, дисциплина и себераздаване. Те могат да предложат много по-хаотична продукция, в сравнение с безпогрешната игра на Интер. Тактиците в Англия, дори и чуждите мениджъри, залагат на едни и същи прийоми. За тях работата им се изчерпва до това да изберат стартов състав и евентуално, ако мачът не се развие добре да сменят защитник за нападател. В дългосрочен план не се вижда кой ще донесе промяната, подобно на Моуриньо.

Няма никаква случайност в този турнир - трима велики тактици като Моуриньо, Гуардиола и Ван Гаал достигнаха тази фаза. Те се адаптират много интелигентно и разумно. За разлика от тях в Англия се разчита на мощ и характер - да повалиш опонента като в бокса.

Освен всичко Моуриньо показа, че мениджърът има огромна роля на тъчлинията. Той имаше отговор за всичко. Вчера Интер бе невероятен в защита, а в първия мач в атака. Сега Интер ще играе с Байерн Мюнхен на финала. Германците не са дори близо до класата на Манчестър Юнайтед. Те обаче имат Ван Гаал, който прави разликата. Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер винаги казва, че "няма план Б" във футбола. Но как той ще спечели някога Шампионската лига, когато Моуриньо "притежава" всички планове от А до Я?

Тони Каскарино, "Таймс"