ФИФА наложи финансови санкции на Испания и Холандия, заради слабата дисциплина, показана от двата тима във финала на Световното първенство в ЮАР това лято.

Испанците спечелиха световната титла, след като Иниеста се разписа в 116-ата минута, но освен за два отбора, много работа имаше и за главния арбитър Хауърд Уеб. Англичанинът показа осем жълти и един червен картона на "лалетата" и пет на "Ла Фурия".

Мачът ще се запомни и с бруталното влизане на Найджъл де Йонг в гърдите на Алонсо, който имаше късмет, че се размина без счупвания.

Затова и от ФИФА решиха да опарят с 9 000 паунда Холандия и с 6 000 паунда Испания.

Този двубой буквално счупи рекордите, не само защото за първи път на финал бяха отбори, които никога не са печелили на последното стъпало, а и защото в него бяха показани най-много картони в историята на световните финали. Последният по-взривен мач бе между Аржентина и ФРГ (3:2) през 1986 година, когато бяха показани общо шест жълти картона.

Глобата обаче надали ще ощипе сериозно двете федерации, тъй като за шампионската титла Испания получи награда от 18.8 млн. паунда, а за среброто си Холандия прибра 15 млн. паунда.

Междувременно се появи и една положителна новина. ФИФА може и да награди отборите допълнително, тъй като абсолютно всички 552-ма футболисти са дали отрицателни допинг проби.