Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо спечели първа победа за сезон 2011 на пистата Силвърстоун, с което се върна в играта за световната титла.

Испанецът завърши с голяма преднина пред двамата пилоти на Ред Бул Себастиян Фетел и Марк Уебър, а четвъртото място зае Люис Хамилтън, който изпревари Фелипе Маса.

Дженсън Бътън отпадна от надпреварата, след като механик на Макларън забрави да завие гайката на предна дясна гума и британецът трябваше да спре, докато заемаше второто място.

Така Алонсо сложи край на доминацията на Себастиян Фетел, като единствено Ред Бул и Макларън имаха победи през този сезон. Първата победа на Ферари през сезона дава надежди на Скудерията за успешен завършек на сезона, което за тима от Маранело означава само едно - световната титла.

Победата на Алонсо дойде благодарение на друга грешка на механиците, като в средата на надпреварата испанецът и Фетел влязоха заедно в бокса, докато германецът водеше в състезанието. Точно тогава обаче настоящият световен шампион бе забавен от своите механици, като по този начин Алонсо излезе на първото място, което удържа до самия край, след фантастично пилотиране.




Лидерът в класирането при пилотите Себастиян Фетел направи добър старт и оглави колоната, като спечелилият пол-позишън австралиец Марк Уебър направи слаб старт, отстъпвайки първата позиция на своя съотборник.

Дженсън Бътън също започна силно е се нареди на четвърто място, като Фелипе Маса остана пети, но после Бътън загуби скорост и допусна да бъде изпреварен от Маса и Люис Хамилтън.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер се изстреля от 13-то до 9-то място, връщайки спомените за отличното си пилотиране на дъжд. В първите обиколки нямаше други сериозни размествания.

След 8 обиколки Фетел вече имаше комфортна преднина от почти 6 секунди пред Марк Уебър, а пистата започваше да изсъхва. Австралиецът не успяваше да се доближи до германският си съотборник, като за сметка на това той бе застигнат от Фернандо Алонсо, който се движеше на трето място.

В десетата обиколка Михаел Шумахер влезе в бокса на Мерцедес, за да смени мокрите гуми със сликове, след удар с Камуи Кобаяши.

Дженсън Бътън бе първият пилот от лидерите, който спря в бокса, две обиколки след влизането на Шумахер. Малко по-късно Марк Уебър и Фернандо Алонсо влязоха заедно в бокса, давайки възможност на своите механици да покажат кой екип работи по-бързо.

След това дойде редът на Фетел и Маса, които също посетиха бокса за смяна на гуми. В класирането нямаше никакви промени - лидер остана Фетел, пред Уебър и Алонсо, а Дженсън Бътън изпревари Фелипе Маса и излезе пети, зад Люис Хамилтън.

Секунди по-късно и другият пилот на Макларън Люис Хамилтън показа, че е в настроение за здрава битка, минавайки като на парад покрай Ферари-то на Фернандо Алонсо, който не разбра какво точно се случва.

Михаел Шумахер даде най-добро време, но трябваше да изтърпи наказание от 10 секунди, което донякъде елиминираше германеца от борбата за челните позиции.

Състезателите на Лотус Хейки Ковалайнен и Ярно Трули станаха първите отпаднали пилоти, заради проблеми с двигателите.

След двайсетина обиколки Себастиян Фетел започна да увеличава преднината си пред Марк Уебър, а Камуи Кобаяши бе наказан с 10 секунди, заради поредното си екстремно изпълнение, след като за малко не се натресе на Пастор Малдонадо в бокса.

В 24-тата обиколка двукратният световен шампион Фернандо Алонсо си върна на британеца Хамилтън, като му даде урок по изпреварване пред английските фенове, връщайки си третото място в състезанието. Испанецът не спря дотук, като той даде най-бързата обиколка в надпреварата.

В 28-та минута Себастиян Фетел и Фернандо Алонсо влязоха заедно в бокса, като механиците на Ред Бул се забавиха и по този начин Алонсо излезе от бокса пред настоящия световен шампион, който беше задминат и от Люис Хамилтън.

Преднината на Алонсо пред Хамилтън се покачи на цели 5 секунди, като тъмнокожият британец бе най-бавният от първите петима в класирането. Въпреки това, за третия в колоната Фетел бе трудно да намери възможност за изпреварване.

Петнайсетина обиколки преди края на състезанието Фетел влезе в бокса, след неуспешни опити да изпревари Хамилтън, като този път механиците на Ред Бул бяха далеч по-бързи и германският пилот излезе на шесто място с новите гуми.

Дойде ред и на тъмнокожият пилот на Макларън да посети бокса, като след излизането си той застана плътно зад Фетел, който изпревари Фелипе Маса само минути по-късно, излизайки на трета позиция.

В 40-тата обиколка гафовете на механиците продължиха. Дженсън Бътън, който се намираше на второ място до този момент, влезе в бокса на Макларън, но механиците забравиха да завият гайката на предна дясна гума и Бътън не скри разочарованието си, отпадайки от състезанието.

По този начин надеждите на Бътън да спечели домашното си състезание се провалиха, а с това рязко намаляха шансовете на британеца да триумфира със световната титла през този сезон.

Седем обиколки преди края на състезанието Марк Уебър изпревари Люис Хамилтън, който получи указание от своя екип да пести гориво, като британецът остана на четвърто място, зад Алонсо, Фетел и Уебър.

Фетел изоставаше с почти 18 секунди зад Алонсо пет обиколки преди края, а Уебър бе на четири секунди зад германския си съотборник.

До самия край не се получи разместване в челото, въпреки опитите на Уебър да изпревари Фетел, а Хамилтън все пак устиска четвъртото място пред Фелипе Маса, който остана пети.

В последната обиколка се стигна до удар между Хамилтън и Маса, при който Хамилтън изпревари своя съперник. След това бразилецът дори излезе извън трасето, метри преди финала, но все пак успя да финишира, на минимална дистанция зад Хамилтън.

Шестата позиция бе окупирана от германския пилот на Мерцедес Нико Розберг, който завърши пред Серхио Перес, Ник Хайдфелд и Михаел Шумахер. Десетата позиция бе заета от Хайме Алгерсуари.






Пилот: Отбор: Време
1 Фернандо Алонсо Ферари 1ч28:41.194
2 Себастиян Фетел Ред Бул + 16.511
3 Марк Уебър Ред Бул + 16.947
4 Люис Хамилтън Макларън + 28.986
5 Фелипе Маса Ферари + 29.010
6 Нико Росберг Мерцедес + 1:00.665
7 Серхио Перес Заубер + 1:05.590
8 Ник Хайдфелд Рено + 1:15.542
9 Михаел Шумахер Мерцедес + 1:17.912
10 Хайме Алгерсуари Торо Росо + 1:19.108
11 Адриан Сутил Форс Индия + 1:19.712
12 Витали Петров Рено + 1:20.600
13 Рубенс Баричело Уилямс + 1 об.
14 Пастор Малдонадо Уилямс + 1 об.
15 Пол ди Реста Форс Индия + 1 об.
16 Тимо Глок Върджин + 2 об.
17 Жером Д'Амброзио Върджин + 2 об.
18 Витантонио Лиюци Испания + 2 об.
19 Даниел Рикардо Испания + 3 об.





Най-бърза обиколка – Алонсо: 1:34.908





Отпаднали:

Дженсън Бътън Макларън 11 об.

Себастиан Буеми Торо Росо 26 об.

Камуи Кобаяши Заубер 28 об.

Ярно Трули Лотус 41 об.

Хейки Ковалайнен Лотус 49 об.





Класиране пилоти:
1 Vettel 204
2 Webber 124
3 Alonso 112
4 Hamilton 109
5 Button 109
6 Massa 52
7 Rosberg 40
8 Heidfeld 34
9 Petrov 31
10 Schumacher 28
11 Kobayashi 25
12 Sutil 10
13 Alguersuari 9
14 Buemi 8
15 Perez 8
16 Barrichello 4
17 Resta 2





Класиране отбори:
1 Ред Бул 328
2 Макларън 218
3 Ферари 164
4 Мерцедес 68
5 Рено 65
6 Заубер 33
7 Торо Росо 17
8 Форс Индия 12
9 Уилямс 4