Клубовете с традиции в Германия виждат заплаха от фирмените отбори, каквито са Байер Леверкузен и Волфсбург.

И докато последните два са се утвърдили като неизменна част от елита в последните години, отбори тип "Хофенхайм", разчитащи на богати собственици, "изяждат" мястото в Бундеслигата на клубове с история. Поне така смята изпълнителният директор на германския шампион Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Вацке.

Той участваше в дискусия "Сблъсък на културите: какво обединява и различава фирмените отбори и тези с традиции" в Дюселдорф. В дискусията участваха шефовете на Дортмунд, Айнтрахт Франкфурт, Байер Леверкузен и Волфсбург.

"Не можем да си позволим още три отбора, които играят пред 25 000 зрители на свой терен, а при гостуванията си са подкрепени само от 500 души. Така системата ще рухне. Отдавна предупреждавам, че ще има още повече богаташи във футбола", отсече Вацке.

"Отбори с традиции като Кайзерслаутерн и Кьолн винаги играят пред пълни стадиони. Но те ще бъдат избутани с три места от фирмените отбори, чак до Втора Бундеслига", допълни босът на Айнтрахт Хериберт Бруххаген.

Един от отборите, който визира изпълнителният директор на "орлите" е точно Хофенхайм, който се радва на участие в елита благодарение на един-единствен човек: милиардерът Дитмар Хоп.

В последно време се говори, че автомобилният гигант Ауди ще налива милиони в касата на втородивизионния Инголщадт, който също би погледнал към Бундеслигата. В същото време Ред Бул се кани да превърне Лайпциг в елитен клуб в близките години.

И макар въпросните тимове да не се радват на фенската подкрепа на Кьолн и Кайзерслаутерн, те ще разполагат с много по-голям финансов ресурс. Въпросът на Бруххаген бе красноречив: "Това ли искаме ние?!"

Изпълнителният директор на Байер Леверкузен Волфганг Холцхойзер се опита да успокои страстите, споделяйки, че клубът получава от компанията "Байер" 25.2 милиона евро годишно.

"Има клубове, които взимат повече пари от генералните си спонсори. Айнтрахт от години получава пари от летищния оператор Фрапорт, в който дялове има общината. Та това си е финансов допинг", контрира Холцхойзер.

В края Вацке отново коментира темата с начина, по който се разпределят приходите от тв-права в германския футбол. Той е за промяна на формулата.

"Поне половината от сумата трябва да зависи от спортните резултати на клуба. Но също така в сумата трябва да се взимат под внимание броя на зрителите, тв-рейтинга и популярността на отбора", завърши Вацке.