С два гола на Санти Касорла Арсенал спечели трудна победа с 2:1 над Астън Вила в мач от 27-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион Емиратс.

"Артилеристите" имаха преимущество през цялото време, но след като не вкараха положенията си бяха близо до нов провал.

Все пак пет минути преди края Касорла вкара победния гол след асистенция на Начо Монреал. Преди това гостите бяха полели със студен душ феновете на Арсенал с изравнителен гол на Вайман в 68-та минута.

През първото полувреме пък Санти Касорла вкара и първия гол още в 7-та минута.

Благодарение на победата Арсенал се приближи само на точка зад 4-я Тотнъм, който играе своя мач в понеделник.


Първото голово положение за домакините дойде още в 4-та минута, когато Джак Уилшър бе изведен зад защитата по лявото крило, навлезе в наказателното поле, но притичал защитник му отряза ъгъла и това позволи на вратаря на Вила да спаси удара му.

Секунди по-късно Тио Уолкът имаше възможност да стреля от воле в наказателното поле, но уцели защитник.

В 7-та минута домакините откриха с доза късмет. Санти Касорла получи подаване в наказателното поле, като пред него имаше доста защитници. Първоначалният му удар рикошира в тялото на съперник, но топката отново попадна в него и при вторият опит той провря кълбото през купа от играчи и опъна мрежата.

Вила отвърна с удар на Габриел Агбонлахор от границата на наказателното поле, но без да затрудни Шчесни.

В следващите минути гостите леко изненадващо овладяха инициативата и владееха повече топката. В средата на полувремето те имаха чудесно положение за гол. Вайман проби по крилото и поднесе в наказателното поле, където Шарл Н'Зогбия стреля остро от десетина метра, но Шчесни направи страхотно спасяване.

За Арсенал Тио Уолкът пробва техничен фалцов удар към горния далечен ъгъл, но прати топката на половин метър покрай сглобката на гредите.

Малко преди края на полувремето домакините имаха нови две положения. Първо Жиру размени двойно подаване с Касорла и навлезе в наказателното поле, но от малък ъгъл Гузан спаси, а след това опита за добавка от аутлинията на французина нямаше как да намери мрежата.

След това пък Уилшър получи топката в наказателното поле, но не видя пролука за истрел и на два пъти финтира защитник без да стигне до удар.

В самото начало на второто полувреме Астън Вила имаше нелошо положение след центриране от корнер, но Киерън Кларк засече с глава над вратата.

След това обаче Арсенал се активизира и пренесе играта пред наказателното поле на гостите. Оливие Жиру отново размени двойно подаване с Касорла и излезе зад защитата, но вместо да поднесе на Уилшър, се полакоми да стреля сам и не уцели вратата.

Касорла също опита диагонален удар от десетина метра, топката рикошира в защитник и се насочи до гредата, но Гузан не бе затруднен да спаси.

Гостите се бяха ориентирали към контраатаки и при една такава Агбонлахор имаше възможност да стреля с глава на втората греда, но от малък ъгъл не уцели вратата.

Постепенно натискът на Арсенал се усилваше и бирмингамци трябваше да се приберат почти изцяло в наказателното си поле. В 68-та минута обаче гостите изненадващо стигнаха до изравнителен гол. След центриране от корнер за Арсенал се получи контраатака, Вайман напредна през центъра на терена и от почти 30 метра отправи силен удар по земя, който преодоля Шчесни.

Арсенал отговори с тотален натиск, като Арсен Венгер дори извади Карл Дженкинсън и пусна на негово място Лукас Подолски. Вила обаче се защитаваше храбро и така домакините достигаха само до корнери. При един такъв обаче Оливие Жиру засече остро с глава и топката срещна напречната греда.

При друга атака Микел Артета можеше да стреля, но вместо това потърси Уилшър и сбърка. Тио Уолкът пък проби до аутлинията и изпревари вратаря, поднасяйки назад, но Лукас Подолски се размина на сантиметри да засече в мрежата.

"Артилеристите" обаче не се отказваха и пет минути преди края заслужено вкараха така важният втори гол. Джак Уилшър изведе Монреал в наказателното поле, той поднесе към точката на дузпата и там Санти Касорла засече в мрежата.
 
Малко след това Тио Уолкът получи дълъг пас в наказателното поле и добре овладя топката, но след това от малък ъгъл опита прекалено амбициозен удар. В 90-та минута след грешка на защитата на Вила отново Уолкът се озова на стрелкова позиция на границата на наказателното поле, но Гузан спаси удара му.

Арсенал - Астън Вила 2:1

1:0 Касорла 7
1:1 Вайман 68
2:1 Касорла 85

Арсенал: Шчесни, Дженкинсън (76 Подолски), Вермаелен, Мертезакер, Монреал, Артета, Уилшър, Диаби (60 Рамзи), Касорла, Уолкът (91 Косиелни), Жиру

Астън Вила: Гузан, Кларк, Бенер, Бейкър, Лоутън, Делф, Уестууд (73 Ел Ахмади), Н'Зогбия (82 Доукинс), Агбонлахор, Вайман, Бентеке