Левски победи Литекс с 2:1 като гост в дербито на 23-ия кръг, което се игра на Градския стадион в Ловеч. Така "сините" събраха 52 точки и оглавиха таблицата, докато "оранжевите" са пети с 43 точки.

Гостуващият тим откри резултата след половин час игра, когато Кристовао Рамос овладя добре в наказателното поле на съперника, след това намери Гари Родригес и холандецът матира Илко Пиргов с хубав диагонален изстрел.

След час игра отново блесна геният на Гари Родригес, който буквално се подигра със защитата на Литекс, отскубвайки се от трима бранители в половината на ловчанлии. След това бързакът пусна вдясно към Христо Йовов, който удвои аванса на столичани.

Десетина минути преди края на мача обаче Илия Миланов върна интригата в срещата, след като засече с глава в малкия пеналт центрирането на Ваюши. Пет минути след края на редовното време Жоао Силва пропусна дузпа, отсъдена за нарушение на Десподов срещу направилия страхотен мач Гари Родригес.



Още в самото начало на срещата Кристовао Рамос опита центриране в наказателното поле на домакините, но Илиян Йорданов не успя да стигне до топката.

Постепенно домакините повишиха оборотите. Георги Миланов излезе очи в очи срещу Пламен Илиев, но вратарят на гостуващия тим успя да избие удара му. Талантът опита и добавка, но Ромейн Ели се намеси и му попречи.

Секунди след това Исмаил Иса засече центрирането от последвалия корнер. Пламен Илиев се намеси атрактивно с една ръка, а при добавката Иса бе притиснат от Ели, но Илиев парира и добавката на стрелеца.

Не бяха изминали и десетина минути игра, когато домакините направиха нов невероятен пропуск. Ванжер изскочи отдясно и се изправи сам срещу Илиев, но опита нещо средно между удар и подаване, който остана "в нищото".

Отговорът на Левски бе много слаб и неточен удар от двайсетина метра на Даниел Димов. На отсрещната врата Ели блокира с тяло Иса в наказателното поле, но арбитърът Николай Йорданов даде знак играта да продължи.

В средата на първата част Рамос изведе Родригес в пеналта, но първото докосване на "лалето" не бе добро. След това Йорданов центрира към далечната греда и Рамос нанесе удар с глава, който бе блокиран от бранител в оранжев екип.

Литекс веднага организира бърза атака и Георги Миланов падна в наказателното поле след съприкосновение с Ромейн Ели. Реферът отново не отсъди дузпа, макара да бе очевидно, че Ели използва ръката си при единоборството.

След половин час игра гостите откриха резултата. В пеналта на домакините Кристовао Рамос овладя много добре центриране от дълбочина и веднага разтегли към свободния вдясно Гари Родригес, който този път не показа милост, реализирайки с плътен диагонален изстрел по земя в долния ляв ъгъл.

Малко след това обаче Пиргов направи феноменално спасяване, когато атрактивно отрази с една ръка удара с глава на Жоао Силва. Португалския таран намери много добре топката след центриране, но стражът на ловчанлии бе на висота.

Към края на първата част домакините създадоха две смислени атаки, но и двете завършиха по идентичен начин - с шутове на Георги Миланов и Славчев право в ръцете но Пламен Илиев.

След подновяването на играта Христо Йовов вкара топката във вратата на домакините, но попадението не бе зачетено заради засада. Литекс увеличи оборотите и след около час игра Илиев спаси тупалка от около шест метра на Ваюши, а добавката на Иса срещна тялото на бранител в синьо.

В 62-та минута Гари Родригес получи топката в половината на домакините и по фантастичен начин преодоля трима футболисти, след което спринтира и подаде вдясно към непокрития Христо Йовов, който вкара на празна врата.

Малко след това Армандо Ваюши заложи на мощен изстрел с левачката отляво, но кълбото профуча доста встрани от вратата на гостите. В следващите няколко минути столичани успяха да укротят своя противник.

В 80-тата минута Армандо Ваюши центрира от фаул и в малкия пеналт зад защитата на Левски изскочи Илия Миланов, който чукна кълбото с глава и то влетя в долния десен ъгъл.

Пет минути след това един от най-добрите на терена Гари Родригес изпрати плътен диагонален изстрел по диагонала, но кълбото профуча покрай дясната греда. Литекс опита хаотичен натиск в края на срещата и в последната минута Пламен Илиев улови точния, но слаб удар на Ваюши от фаул.

В 94-тата минута Десподов фаулира в пеналта на Литекс измъкналия се сам Гари Родригес и реферът правилно посочи бялата точка. Жоао Силва застана зад бялата точка, но Пиргов спаси силния му изстрел.


Литекс - Левски  1:2

0:1  Гари Родригес - 30'

0:2  Христо Йовов - 62'

1:2  Илия Миланов - 80'


Пропусната дузпа:  Силва (Левски) - 95'


Литекс: 
Пиргов, Недялков, Божиков, Илия Миланов, Попов, Славчев (Десподов - 77'), Цветков, Георги Миланов, Ванжер (Колев - 68'), Ваюши, Иса

Левски: Пламен Илиев, Мюлдер, Ели, Димов, Пинто, Велев, Йовов (Прохазка - 63'), Йорданов (Старокин - 46'), Родригес, Рамос (Милиев - 89'), Силва