Белгийският гранд Андерлехт се раздели с треньора си Фред Рутен, след като отборът загуби всичките си мачове в плейофа за титлата на страната до този момент. От клуба от белгийската столица обявиха, че и Рутен, и спортният директор са се съгласили, че сега е правилният момент за такава промяна.

"След три дни, изпълнени с дискусии по въпроса между спортния директор и Фред Рутен, нашият досегашен наставник реши, че няма да бъде част от плановете ни за следващия сезон, се казва в официално становище на клуба.

Андерлехт загуби първите си три мача от плейофната група за титлата, а в четвъртия със Стандарт (Лиеж) се стигна до инциденти. При резултат 2:0 за червено-белите  от Стандарт, агитката на Андерлехт обсипа терена с бомбички, димки и други предмети, което доведе до прекратяването на срещата.

Андерлехт в момента е на 5-о място в групата от 6 отбора и рискува да пропусне европейските клубни турнири за първи път от 56 години насам.

"Бордът на директорите приема, че Фред Рутен се наложи да работи при извънредно трудни условия. Неговото чувство за феърплей ни кара да изберем този път за подготовка на Андерлехт за следващия сезон при най-добрите възможни условия, се казва още в клубната страница.

Холандецът Рутен пое поста на стадион Констант ван ден Сток през януари и беше начело само за 13 мача. Преди това е ръководил отборите на ПСВ Айндховен, Фейенорд, както и германският Шалке'04 и израелския Макаби (Хайфа). Кариерата му на футболист е свързана единствено с Твенте и има една спечелена купа на страната.

Но около този треньор нещата изглеждаха съмнителни в последните години. Престоят му в израелския Макаби (Хайфа) ще се запомни с доста странни трансфери заедно с тамошния спортен директор Мохамед Алах, довели популярния израелски тим до невиждан срив и опасност от изпадане.