Чехия - България, двубой от Група А в квалификациите за Евро 2020, стадион: "Дженерали Арена", начало: 21:45 часа българско време.

Групата на Чехия: Томас Вачлик, Томаш Кубек, Марек Сухи, Павел Кадержабек, Томаш Калаш, Филип Новак, Ондрей Челустка, Якуб Брабец, Ян Борил, Владимир Куфал, Ладисалв Крейчи, Якуб Янкто, Давид Павелка, Томаш Сучек, Лукаш Масошуст, Алекс Крал, Ян Копиц, Михал Садилек, Патрик Шик, Матей Видра, Либор Козак, Мартин Долежал

Групата на България: Николай Михайлов, Пламен Илиев, Христо Иванов, Страхил Попов, Васил Божиков, Камен Хаджиев, Иван Бандаловски, Антон Недялков, Иван Горанов, Кристиан Димитров, Виктор Генев, Крум Стоянов, Ивелин Попов, Георги Костадинов, Галин Иванов, Кирил Десподов, Кристиян Малинов, Мартин Минчев, Георги Илиев, Тодор Неделев, Янис Карабельов, Цветелин Чунчуков, Георги Сърмов, Станислав Иванов, Исмаил Иса.

Прогноза на Gol.bg:

В единствената си срещата до момента, Чехия бе разгромена с 5:0 като гост на Англия на стадион "Уембли". В този мач футболистите на селекционера Ярослав Шилхави имаха своите възможности да се разпишат през второто полувреме, но след големи пропуски на Давид Павелка и Патрик Шик така и не стигнаха до попадение.

Чехия е солиден отбор, имайки предвид това, че болшинството от футболистите играят в класни тимове в Европа. Титулярите в мача с Англия например единствено халфът Томаш Сучек играе в Славия Прага.

Все пак трябва да се отбележи, че в последно време чехите не са толкова опасен отбор, като може би причина за това е подмладяването на отбора. В домакинствата за класиране на Мондиал 2018, играчите на Ярослав Шилхави бяха победени само от Германия, но пък завършиха наравно със сравнително по-слаби отбори като Азербайджан и Северна Ирландия. В турнира Лига на нациите Чехия спечели у дома с 1:0 над Словакия, но пък загуби 1:2 срещу Украйна.

България стартира квалификациите с равенство 1:1 като домакин на Черна гора и равенство 1:1 като гост на Косово. Докато срещу черногорците в София, националите ни изглеждаха по-добрият отбор на терена, то срещу Косово трябва да сме радостни, че изобщо стигнахме до точка.

При тези мачове треньор на отбора бе Петър Хубчев, но от няколко дни тимът се води от Красимир Балъков. Въпросът сега е дали е стигнало времето на Бала да наложи идеите си и да изгради стил на игра, с който да имаме шанс да се противопоставим като гости на Чехия.

Статистиката ни с Чехия никак не е очарователна - едно равенство и четири поражения. В квалификации за Световно първенство, през 2000 година загубихме в София с 0:1, а в Прага на следващата година претърпяхме катастрофа с 0:6. През 2004 паднахме у дома в контролата с Чехия - 1:3. Последните две срещи отново бяха квалификации за Мондиал - 0:0 в Прага през 2012 и загуба в София с 0:1 през 2013.

Капитанът на чехите Ииржи Павленка отпадна от състава и няма да участва в този предстоящата среща. При нас ще липсва голмайсторът на Първа лига - Станислав Костов.

Прогноза: Чехия - България 2:1