Барселона победи Славия Прага с 2:1 в двубой от Група F на Шампионската лига, игран на стадион "Синобо". Напук на очакванията, футболистите на треньора Ернесто Валверде срещнаха сериозни проблеми в лицето на домакините, но въпреки това успяха стигнат до успеха.

Гостите поведоха още в началото на мача, благодарение на Лионел Меси (3'). С това си попадение аржентинецът стана първият футболист в историята, който се разписва във всяко едно издание на турнира на богатите в продължение на 15 поредни сезона.

През втората част домакините успяха да изравнят чрез Ян Борил (50'). Малко след това обаче каталунците отново дръпнаха в резултата, след като Питър Оладежи Олайинка (57') си отбеляза автогол.

Така Барса се откъсна на върха в класирането с актив от 7 точки, с 3 повече от отбора на Борусия Дортмунд, който загуби от Интер с 0:2 в другия мач от групата. "Нерадзурите" също вече са 4 пункта. На последното четвърто място е Славия Прага с 1 точка. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/U1UeJokxiIs" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна по перфектен начин за гостите, които поведоха в резултата още в 3-ата минута. Агресивната преса, която наложиха каталунците в началото на срещата, завърши с подаване на Артур около точката на дузпата, където беше Лионел Меси. Аржентинецът се нуждаеше от едно докосване, за да прати безмилостно топката в долния ляв ъгъл на Ондрей Колар.

В подобна ситуация в 20-ата минута футболистите на Славия Прага можеха да изравнят. Ярослав Зелени получи подаване отляво и директно отправи изстрел към вратата. Марк-Андре тер Стеген обаче демонстрира страхотен рефлекс и изби.

В 28-ата минута центриране от ъглов удар стигна до краката на Клеман Ленгле. Защитникът нанесе удар от трудна позиция, който не успя да затрудни вратаря Колар. 

Минута по-късно нова мълниеносна атака на каталунците завърши с удар на Луис Суарес. За късмет на домакините, изстрелът на уругваеца бе преклаено неточен и топката мина над напречната греда.

В 36-ата минута Лукаш Масопуст получи подаване, разсякло защитата на гостите и отправи добър удар от опасна блзизост до вратата. Тер Стеген обаче отното показа рефлекс и спаси.

Минута по-късно германският страж отново бе герой за каталунците, след като успя да отрази по атрактивен начин шут на Питър Оладежи Олайинка. Той отправи страховит удар, който бе насочен малко под напречната греда, но Тер Стеген изби.

В 40-ата минута футболистите на Барса се задържаха в наказателното поле на домакините и в крайна сметка Френки де Йонг си откри стрелкова позиция. Холандецът шутира, но топката бе отразена по прекрасен начин от вратаря Колар. Така първото полувреме завърши без повече голове.

Втората част започна по възможно най-добрия начин за домакините. Нова опасна атака завърши с хитро подаване на Лукаш Масопуст към Ян Борил, който без да се замисли, шутира от границата на наказателното поле към вратата - 1:1.

Радостта на чехите обаче беше кратка. В 57-ата минута Лионел Меси центрира от пряк свободен удар. Топката мина над сгъстилите се в пеналтерията играчи и стигна до Луис Суарес, който бе до аут линията. Уругваецът шутира от почти нулев ъгъл, топката се чукна в тялото на Питър Оладежи Олайинка, траекторията й заблуди Колар и влезе във вратата. 

В 67-ата минута Меси получи прекрасно подаване дълбоко в наказателното поле. Аржентинецът шутира, но ъгълът бе прекалено малък и стражът на домакините Колас успя да спаси.

В 70-ата минута пък Суарес изпусна златен шанс да донесе гола на успокоението. Уругваецът бе изведен по прекрасен начин от Меси и отправи изстрел по диагонала. Топката обаче мина покрай дясната греда.

В 75-ата минута бе пропусната нова добра възможност. Жорди Алба изненада защитата с включване от втора позиция. Бранителят пусна успоредна на голлинията топка, която обаче Меси не успя да засече по най-добрия начин и тя излезе в аут.

Славия Прага - Барселона 1:2

Голмайстори: Лионел Меси (3'), Ян Борил (50'), Питър Оладежи Олайинка (57' а.г.)

Славия Прага: Колар, Цоуфал, Кудела, Ховорка, Борил, Сучек, Шевчик, Станчу (Хушбауер 77'), Масопуст (Ван Бюрен 76'), Зелени (Тецъл 46'), Олайинка
Треньор: Индрих Тръпишовски

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Ленгле, Алба, Бускетс (Видал 78'), Де Йонг, Артур (Ракитич 84'), Гризман (Дембеле 69'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Прага, стадион "Синобо"
Съдия: Боби Мадън
Жълти картони: Масопуст, Борил, Олайинка, Шевчик (Славия); Алба, Дембеле (Барса)