Барселона победи категорично Ейбар с 5:0 в двубой от 25-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Над всички тази вечер бе суперзвездата на каталунците Лионел Меси, който на практика реши мача за 40 минути игра, след като за това време успя да запише хеттрик. Аржентинецът откри в 14-ата, удвои в 37-ата и нокаутира гостите 40-ата минути.

В края на мача нападателят (88') вкара четвърти гол след асистенция на новото попълнение Мартин Брайтуайт, благодарение на когото падна и петото попадение, което бе дело на Артур (89')

Така Барса оглави класирането в първенството с актив от 55 точки, с 2 повече от втория Реал Мадрид, който обаче малко по-късно може да си върне първото място, ако спечели гостуването си на Леванте. Другата седмица кръвните врагове ще се изправят един срещу друг в решаваща битка за върха в Ла Лига. Ейбар пък е на ръба на зоната с изпадащите отбор - 17-о място с 24 точки.

Двубоят започна добре за гостите, които първи стигнаха до интересни положения в срещата. В четвъртата минута вратарят на домакините Марк-Андре тер Стеген бе изненадан с коварен удар на Гонсало Ескаланте, но стражът все пак успя да  отрази. 

Малко след това се стигна до нова възможност за опашкарите в Ла Лига. Серхи Енрик прати топката във вратата, но от положение на засада. Попадението правилно не беше зачетено от съдията Сесар Сото Градо.

В 14-ата минута домакините поведоха в резултата. Лионел Меси завърши красивия си индивидуален рейд с превъзходен удар от вътрешността на наказателното поле. Топката навести дясната част на вратата, а Марко Дмитрович нямаше какво да направи.

В 21-ата минута избита топка стигна до краката на Артуро Видал Артуро Видал, който незабавно шутира към вратата от удобна позиция в наказателното поле, но прати кълбото на косъм от лявата греда.

В 37-ата минута именно той изведе по прекрасен начи Меси отляво на наказателното поле. Аржентинецът надбяга пазача си и с премерен изстрел по земя прати топката по диагонала за 2:0.

В 40-ата минута Меси оформи своя хеттрик се стигна и до трети гол. Гостите допуснаха детинска грешка при изнасянето на топката и аржентинецът нахлу в пеналтерията, където реши да подаде към Антоан Гризман, който не овладя добре кълбото. То обаче стигна отново до Лео, който с лекота се разписа. 

През втората част логично, темпото на игра спадна, като домакините видимо пестяха силите си за предстоящото "Ел Класико". В 51-ата минута Гризман центрира към далечната греда за Иван Ракитич, който се хвърли на шпагат, но прати топката в ръцете на вратаря Дмитрович.

В 63-ата минута Жерард Пике сам заби топката в мрежата си, но съдията не зачете гола заради нарушение в атака на Анаиц Арбийя. Защитникът вдигна прекалено високо крака си.

В 72-рата минута в игра за Барса се появи новото попълнение Мартин Брайтуейт, който замени Антоан Гризман, а малко по-късно защитникът Клеман Ленгле прати топката във вратата на гостите. Голът му обаче бе отменен заради засада.

В 82-рата минута Артуро Видал повтори упражението и попадението му също не бе зачетено.

В 88-ата минута Брайтуайт се задържа в наказателното поле и пусна успоредна на голлинията топка, която стигна до Меси, който записа своето четвърто попадение в срещата.

Минута по-късно Брайтуайт отново бе с голям принос за последния гол в мача. Датчанинът се опита да се разпише, Дмитрович изби и топката попадна в краката на Артур, който от непосредствена близост прати кълбото във вратата.

Барселона - Ейбар 5:0

Голмайстори: Лионел Меси (14', 37', 40', 88'), Артур (89')

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике (Юмтити 68'), Ленгле, Фирпо, Бускетс (Де Йонг 60'), Видал, Ракитич, Артур, Гризман (Брейтуейт 72'), Меси
Треньор: Кике Сетиен

Ейбар: Дмитрович, Техеро, Бургос, Арбия, Коте, Диоп, Експозито (Кристофоро 83'), Ескаланте, Ореяна, Инуй (Де Бласис 66'), Енрих (Кике 66')
Треньор: Хосе Мендилибар

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Сесар Сото Градо
Жълти картони: Ленгле (Барса); Ескаланте, Диоп (Ейбар)