Националният отбор на Черна гора започна снощи подготовката си за европейските квалификации с България и Косово само с 11 футболисти, но постепенно групата се пълни с пристигането на игралите в неделя. Новият национален треньор на черногорците Фарук Хаджибегич ще даде по-късно тази вечер пресконференция, но вече очерта своите виждания пред някои журналисти, които го посетиха в базата на местната федерация.

"Нашата отговорност е да се преборим за победата във всеки един мач, без значение с кого играем. Имаме голямо желание да се поздравим с успех. Ситуацията в групата не отговаря на нашите амбиции и съм го казал вече на футболистите, а ще видим какво ще се получи, заяви Фарук Хаджибегич, който няма съмнение, че хората му ще бъдат максимално мотивирани в мачовете.

61-годишният босненец пое националния отбор на Черна гора на 25-и юли, като наследи на поста Любиша Тумбакович, а за два мача като временен селекционер работи и Миодраг Джудович.
Заради контузии от списъка отпаднаха Жарко Томашевич- централен защитник на Астана (Казахстан), и Марко Вешович- полузащитник на Легия (Варшава).

"Винаги съжалявам, когато играчи отпадат заради контузии. Присъствието на двамата в отбора е предимство, но след като ги няма, трябва да се оправяме и без тях. От останалите, които са в групата, очаквам да дадат максимума от себе си, допълни Хаджибегич.

Треньорът все още опознава отбора и призна, че няколко пъти е гледал мачовете с Унгария на 5-и септември и с Чехия на 10-и. В контролата с унгарците Черна гора спечели с 2:1, след което падна с 0:3 от Чехия в официалния мач.

"Гледах няколко пъти двата мача и мисля, че нашият отбор игра по-добре срещу Чехия, отколкото с Унгария, макар резултатите да казват обратното. Срещу чехите при 0:0 имахме няколко ситуации, които можеха да наклонят срещата в обратната посока, ако ги бяхме вкарали. Тогава нямаше как да загубим. Но с първия гол и моралът на отбора падна. Така е във футбола, когато не си вкарваш положенията, ще те накажат. Но отборът може повече, заяви още Фарук Хаджибегич.

Тимът на Черна гора тренира днес от 19.00 часа на базата на футболния съюз в предградията на Подгорица, а преди това има и пресконференция.

По въпроса с петъчния мач срещу България, бившият централен защитник добави: "Знам, че българите имат нов селекционер. Уважаваме всеки съперник, но ние имаме класа. И вярваме във възможностите си, макар понякога това да подвежда. Смятам, че сме на добър път да излезем от тунела, в който попаднахме, допълни новият наставник на Черна гора.

Съставът на Черна гора за мачовете с България и Косово:
- вратари: Даниел Петкович (Анже, Франция), Андрия Драгоевич (Пюник, Армения), Милан Миятович (Левски Сф, България)
- защитници: Стефан Савич (Атлетико Мадрид, Испания), Марко Симич (Пахтакор, Узбекистан), Адам Марушич (Лацио, Италия), Александар Шофранац (Сутиеска), Дарко Булатович (Сутиеска)
- полузащитници: Никола Вукчевич (Леванте, Испания), Владимир Йовович (Яблонец, Чехия), Марко Янкович (СПАЛ, Италия), Небойша Косович (Кайрат Алмати, Казахстан), Александър Шчекич (Партизан, Сърбия), Александър Болиевич (Стандарт Лиеж, Белгия), Дамир Кояшевич (Сутиеска), Сеад Хакшабанович (Норкьопинг, Швеция), Вукан Савичевич (Висла Краков, Полша), Дени Хоцко (Мускрон-Перувелз, Белгия), Лука Миркович (Будучност Подгорица), Душан Лагатор (ПФК Сочи, Русия), Неманя Секулич (Зета Голубовци)
- нападатели: Фатос Бечирай (Макаби Нетания, Израел), Стефан Мугоша (Инчеон Юнайтед, Република Корея)