Със скромна церемония на летище София бяха изпратени първите български спортисти за Олимпиадата в Рио де Жанейро, която започва на 5 август.

Бегачката Силвия Дънекова и състезателката в спортната стрелба Антоанета Бонева са първите, които отлетяха за Бразилия. На заминаване генералният секретар Белчо Горанов пожела на двете спортистки да се представят по начина, по който са се подготвили за най-големия спортен форум и да се върнат горди от това, което са постигнали в Рио.

Дънекова, която ще стартира на 3000 метра с препятствия заяви, че самото участие на българските спортиси на Олимпиадата е голям успех.

"Спечелването на медали не е лесна работа, колкото и на хората отстрани това да не им изглежда така. Самото ни класиране за Олимпиадата е голям успех. Да очаквате от нас торба с медали е химера, особено в нашия спорт - леката атлетика. Все пак има спортове, традиционни за България, които се надявам, че ще донесат медали. Не забравяйте, че ние сме малка страна и да участваме на Олимпиадата вече си е постижение", заяви бегачката.


По-оптимистично за предстоящото състезание беше настроена Антоанета Бонева.

"При късмет може и да взема медал. Доволна съм от подготовката, която проведох, така че се надявам физически и психическа да успея да се съхраня за деня на състезанието. Оръжието ми е добро и се надявам емоциите да не са тези, които да ме подведат", сподели Бонева.

И двете атлетки бяха запитани за мнението им относно скандала с руските спортисти, но пожелаха да не навлизат в големи обяснения.

"Не искам да коментирам, защото това не е моя работа. Личното ми мнение, че не трябва да се отнема правото на участие на някой, който си го е заслужил", каза Бонева.

Бонева започва участието си в Рио на 7 август в квалификации на 10 метра пистолет, докато Дънекова стартира на 13 август в квалификациите на 3000 метра стипълчейз.