Баскетболистите на Австралия показаха, че не случайно са считани за тим, способен да победи САЩ на Олимпийските игри. Кенгурата станаха първия полуфиналист на турнира, след като разбиха Литва с 90:64 и чакат победителя от сблъсъка Хърватия - Сърбия. 

Интрига в мача на практика нямаше, след като австралийците се откъснаха още в първата четвърт и до края не погледнаха назад. В същото време балтийците разочароваха, защото можеха да окажат много по-сериозен отпор на съперника. 

Двубоят започна с две бързи тройки на Мютю Делаведова за Австралия преди литовците да се окопитят. Австралийците обаче действаха по-организирано в нападение и по-здраво в защита, което им помогна да дръпнат с 18:9, като Пати Милс наниза 11 точки. Тройка на Делаведова със сирената за първата четвърт им даде преднина от 26:17. 

Стрелбата на Кенгурата отдалеч вървеше и за първите 12 минути те имаха 6 тройки от 12 опита. Нападенията на Литва не вървяха и разликата стигна 22 точки във втората част, след като балтийците се изнервиха и от съдийски отсъждания в тяхна вреда. На почивката резултатът бе 48:30 за Австралия. 

В третата част литовците започнаха по-агресивно и стопиха изоставането си до 38:52, но подемът в играта им бе краткотраен. Австралийците продължиха да играят уверено и подредено, след което набързо вдигнаха разликата до 70:43 преди последния период и си осигуриха победата. 

Пати Милс отново бе на ниво, като наниза 24 точки, Аарън Бейнс добави 16, а Матю Делаведова се отчете с 15, като австралийците реализираха 52% от стрелбите си. Литовците направиха 17 грешки и изпуснаха 11 от 15 наказателни удара, което ги обрече на загуба.