Щангист стана първия медалист от Олимпийските игри в Рио, който ще трябва да върне своя медал заради положителна допинг проба, съобщава BBC.

Бронзовият медалист в категория до 69 кг Изат Артиков от Киргизстан бе пипнат след състезанието със забраненото вещество "стрихнин", съобщиха от Спортният арбитражен съд (КАС).

"Допинг пробата на Артиков е положителна за наличието на "стрихнин". Резултатите на спортиста в Рио се анулиран, а той трябва да напусне Рио де Жанейро", се казва в съобщение на КАС.
Така бронзов медалист ще стане завършилият четвърти в категорията Луис Москера от Колумбия.

"Промяната на официалното класиране и връчването на бронзовия медал на друг спортист е отговорност на Международната федерация по вдигане на тежести и на Международния олимпийски комитет", казват още от КАС.

Любопитното е, че стрихнинът отдавна не се използва като допинг, а в днешно време е познат най-вече като основно вещество в отровата за мишки. Допинг ефектът от приемането му е установен още през 1914 година, когато учен установява, че плъховете, на които е инжектиран стрихнин, преминават през лабиринти по-бързо.

Той действа така, че нервните клетки се активират дори при най-малкия стимул. В днешно време обаче той е категорично отречен, защото рискът за здравето и живота на човек е изключително висок.