Американският плувец Райън Лохте се разкая за лъжливите показания със специално изявление, публикувано онлайн, но продължава да твърди, че е бил заплашен с пистолет по време на мнимия грабеж на американците на бензиностанция в Рио.

"Травмиращо е да бъдеш навън с твои приятели в чужда държава, с езикова бариера и да се появи непознат, който да насочи оръжие към теб и да ти иска парите, за да те пусне. Но без значение поведението на другите тази нощ, трябваше да бъде по-отговорен.

Затова искам да се извиня на съотборниците ми, на феновете, на другите състезатели, на спонсорите и на домакините на тази страхотна Олимпиада. Съжалявам за поведението ми миналия уикенд, трябваше да бъда по-внимателен и искрен, когато давах показания за събитията онази нощ", написа 12-кратният олимпийски медалист Лохте в социалните мрежи.

В същото време кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паеш определи поведението на американските плувци като достойно за презрение.

"Приемаме извиненията от страна на Олимпийския комитет на САЩ. Що се касае до поведението на самите плувци, те не предизвикват у мен никакви чувства, освен съжаление и презрение", каза кметът на Рио.