Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили поиска оставката на министъра на спорта на Украйна Игор Жданов след "катастрофалното" представяне на спортистите от страната на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Украйна завърши на 31-о място в класирането по медали с 2 златни, 5 сребърни и 4 бронзови, с най-малък сбор от общо 11 отличия и от титли в историята си като независима държава на Олимпиади.

"Катастрофално лоши резултати за Украйна на Олимпиадата. Обичайно след такъв провал, като минимум, е министърът на спорта да подаде оставка", написа Саакашвили във "Фейсбук".

"Резултатите на нашите спортисти не отразяват огромния спортен потенциал, който имаме. Изпревариха ни страни като Унгария, Куба, Кения, Ямайка и други, които са много по-малки от нас като размери и възможности. Грузия, която е десет пъти по-малка, има почти същото количество медали като Украйна", подчертава той.

Украйна участва на Игрите в Рио с 205 състезатели в 27 вида спорт. 

В първата си Олимпиада като независима държава в Атланта 1996 украинските атлети завършиха на девето място в подреждането по медали с 9 златни, 2 сребърни и 12 бронзови.

В Пекин 2008 те спечелиха рекордните за страната 27 отличия, в това число и 7 титли.

В Лондон 2012 Украйна беше на 14-о място с 6 златни, 4 сребърни и 8 бронзови медала.