Очертава се тази неделя да е невероятна - топ сблъсък между Арсенал и Манчестър Сити  в Англия във финала за Купата на Лигата 2018г.

Този ще е първият финал за наставника на "гражданите" Пеп Гуардиола като техен мениджър, освен това Манчестър Сити са големият фаворит за спечелване на три трофея този сезон в Англия. Арсенал пък от своя страна не са вдигали купата на лигата от 1993 г. и е единственото състезание, което Арсен Венгер не е печелил, откакто е начело на "топчиите". Финалът на "Уембли" безспорно ще бъде зрелищен!

Oчаква се много оспорвана битка, в която коефициентите на водещите европейски букмейкъри дават по-големи шансове за победа на Манчестър Сити с 1.61 срещу 5.50 за Арсенал. 

Статистиката 

Според статистиката за съперничеството между Арсенал и Манчестър Сити дава огромно превъзходство на "артилеристите", които са спечелили 26 мача срещу този съперник. Ман Сити има 11 победи, а другите 10 срещи са завършили с равенство. Арсенал на Арсен Венгер е водач и по друг показател. Най-голямата победата между тези два отбора е за лондончаните, когато на 28.10.2000 г. Арсенал печелят с 5-0! През следващата година Арсенал печели с още една разгромна победа във Висшата лига срещу "сините от Манчестър" с 0:4. През периода между 94 г. и 2004 г. е най-дългата серия от победи за Арсенал, като са спечелили цели 12 двубоя подред. 

Един много интересен факт за двубоя между тези отбори е, че този сблъсък не обича много резултатите да са равни, както се вижда и от статистиката.  В последните 5 мача от това дерби, феновете на Арсенал се зарадваха на 2 победи за своя клуб, като 1 мач завърши наравно и 2 пъти Сити спечелиха победата. Последният мач между двата отбора завършва с победа за Манчестър Сити, като домакин с 3-1. 

Когато говорим за спечелени титли, то Арсенал е спечелил купата на футболната лига 2 пъти 1987, 1993, но пък Ман Сити има повече спечелени титли, като печелят през годините 1969-70; 1975-76; 2013-14; 2015-16;. "Артилеристите" са спечелили цели 13 пъти Висшата лига в Англия, тук статистиката е просто разгромна в сравнение с "гражданите", които имат едва 3 спечелени титли. 

Моментна форма на отборите

Феновете на съвременния футбол знаят, че към момента отбора на Манчестър Сити е по-добрият тим, макар това в такива мачове, това да няма голямо значение. Просто Ман Сити са почти сигурни шампиони във Висшата лига, като водят със цели 16 пункта пред вторият Манчестър Юнайтед, които имат 56 точки. Арсенал имат едва 45 точки и се намират на 6 позиция, въпреки че имат някакви шансове за 4 позиция за сега това им остава една мечта. 

Според някои от най-големите букмейкърски къщи Манчестър Сити е основният фаворит за спечелването на Шампионската лига. В последния си мач от турнира те спечелиха  с 0:4 като гости срещу скромния отбор на Базел и с това си гарантираха класирането в следващата фаза. Един малък удар беше за Пеп Гуардиола загубата от Уигън през седмицата. "Гражданите" играха по-добрия футбол, но накрая Уигън спечелиха двубоя с 0:1 с което отстраниха гражданите от ФА къп. 

На Арсенал не им останаха много варианти за изява през този сезон. Ако искат да постигнат нещо, трябва да излязат с най-доброто. "Топчиите" ако искат да играят в Шампионска лига догодина, единственият им шанс е да спечелят Лига Европа през тази. Лига Европа трябва да е приоритет за тях. Ман Юнайтед даде пример за това миналия сезон. Те спечелиха Лига Европа и се класираха за Шл. Арсенал трябва да направи същото.  Много е трудно да се пребори за четвърто място в лигата с Челси, Ливърпул и Тотнъм пред тях. Една победа на този финал над Ман Сити може да ги мотивира, така че да спечелят и Лига Европа.

Как стигнаха до тук

След седем месеца по - късно от началото на купата на лигата през Август , до финала достигнаха Арсенал и Манчестър Сити. 

Лондончаните през своя път към финала минаха през някои доста силни отбори. Първия си мач победиха като гост Донкастър, а следващия съперник им бе Норич. Те изиграха  един страхотен мач и голяма доза късмет помогна на Арсенал за продължаване в турнира. На четвъртфинал отбора се срещна с Уест Хям и с минимален успех  от 1:0 се поздравиха с победата. На полуфинал Арсенал се срещна с Челси, където показаха характер и желание и успяха да се доберат до така желаната победа.

"Небесносините" стартираха с победа срещу Уест Бромич с 2:1, а в следващия си мач победиха и Уулвърхямптън с 1:0. Четвъртфиналния мач бе срещу елитния тим на Лестър. След като не се излъчи победител, след изпълнение на дузпи "гражданите" продължиха. На полуфинал Бристол Сити се опита да ги спре, но Ман Сити все едно няма кой да ги спре победиха с общ резултат от 3:5.

Финал

И в двата отбора блестят изключителни имена. Всеки такъв двубой има своите големи звезди.  И Пеп Гуардиола и Арсен Венгер ще разчитат на най-доброто с което разполагат.  Лошите новини за Арсенал  са Александър Лаказет и Санти Касорла със сигурност пропускат финала за лондончани. Под въпрос за двубоя остават Арън Рамзи и Месут Йозил, който е голяма загуба. Рахим Стърлинг най-вероятно ще пропусне финала за Манчестър Сити, но добрата новина е, че Габриел Жесус се завръща в състава на гражданите. Хубаво е да може да се разчита на всичките си футболисти. 

Погледите ще са насочени към ключовите играчи. За Арсенал новото попълнение Абумеянг има какво да покаже, а зад гърба му ще му помага Михтарян. За Манчестър Сити голяма роля ще имат Кевин Де Брун, Кун Агуеро и  Отаменди. Безспорно Кевин Де Брун е един от най-добрите играчи на Сити и много ще се разсчита за него. Агуеро пък не спира да бележи през 2018, като ще иска да добавя още към 14-те си гола. 

Само две години са изминали, откакто Манчестър Сити спечели купата на лигата през 2016 г., но за разлика от успеха си с дузпи срещу Ливърпул, победата в неделя може да отбележи началото на масовите трофеи.

Така като погледнем  победителят изглежда ясен. Ще успее ли Венгер да подобри коренно играта на Арсенал в защита за сблъсъка с взривяващото нападение на Манчестър Сити? Обаче във футбола всичко е възможно. Двата отбора обичат атакуваия футбол и често празните пространства могат да изиграят лоша шега. Така погледнем историята наблюдаваме изключителни резултатни сблъсъци и отново ще гледаме един такъв двубой. Прогноза: над 2.5 гола с победа за Манчестър Сити с 1:3 точен резултат.

Прогнозата е на www.livebet.bg