Саудитска Арабия - Египет, мач от Група А на Световното първенство, стадион “Волгоград Арена”, 17:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg:

И двата отбора нямат шансове да се класират за осминафиналите, но двубоят ще бъде важен за тях - най-вече за самочувствие. Саудитска Арабия и Египет не спечелиха нито една точка в първите си два мача. 

Очаква се титуляр за египтяните да започне Есам Ел-Хадари, който със своите 45 години ще стане най-възрастният футболист, който играе на световни финали. Ел-Хадари може да счупи рекорда на колумбиеца Фарид Мондрагон. 

Саудитите все още нямат гол в турнира, така че минималнита им цел е да се разпишат срещу Мохамед Салах и компания. Тимът ще търси първата си победа на световни финали след тази през 1994 г. в САЩ, когато шокираха във втората си среща Белгия. Египет пък търси първата си победа въобще на Световни първенства, въпреки че това е седмото участие на “фараоните”. 

В последните дни се заговори, че Мохамед Салах може да пропусне мача. Вчера звездата на Ливърпул бе провъзгласен за почетен гражданин на Чечня, а Салах бил недоволен от това, че името му е използвано за политически цели.

За саудитите под въпрос за мача са защитниците: Мансур Ал-Арби и Али Ал-Булайхи, както и Омар Хаусауи. Все пак се очаква последните двама да бъдат на разположение на треньора си Хуан Антонио Пици.

Вероятни състави: 

Саудитска Арабия: Ал-Мосайлем, Ал-Берик, О. Хаусауи, Ал-Булайхи, Ал-Шахрани, Отайф, Ал-Фараж, Ал-Шехри, Кано, Ал-Даусари, Ал-Мувалад

Египет: Ел-Хадари, Бабр, Хегази, Фати, Абдел Шафи, Хамед, Елнени, Трезеге, Сайд, Салах, Мохсен

СТАТИСТИКА 

Това ще бъде първият мач между двата отбора след 1999 година, когато саудитите спечелиха с 5:1 на Купата на Конфедерациите. В този мач Марзук Ал-Отайби вкара 4 гола, а трима играчи на Египет получиха червени картони. 

Саудитска Арабия срещат тим от Африка във всяко от предишните си 4 участия на Световното първенство (1 победа, 2 равни и 1 загуба). Победата над Мароко през 1994 г. бе първата им въобще на световни финали. 

Египет получи последните си 8 гола на световни финали през второто полувреме. 

Египет няма победа от първите си шест мача на Световно първенство (2 равни и 4 загуби). Единственият отбор с по-лоша серия е този на Хондурас (9 мача). 

Саудитска Арабия все още няма гол на Мондиал 2018 - има общо 11 случая, в които отбор напуска надпреварата без попадение. Последните два са Хондурас и Алжир през 2010 г. 

Саудитска Арабия няма победа от 12 мача на световни финали (2 равни и 10 загуби). Тимът е в серия от четири поредни загуби и без вкаран гол. 

Откакто премина в Ливърпул през 2017 г, Мохамед Салах вкара 49 гола в 57 мача за клубния отбор и страната си. 

Салах вкара с единствения си удар в очертанията на вратата - от дузпа срещу Русия. 

Резултат: 1:2