Властите в Испания разследват мачове на вторите отбори на Реал Мадрид и Барселона след масовата акция, довела до арести за манипулиране на футболни срещи. Испанската полиция обяви, че е арестувала 20 души в градовете Херес и Бадахос в Югозападна Испания, Албасете в централната част на страната, както и в Барселона. По-късно броят на задържаните се увеличи до 28 след арести в региона на Мурсия.

Общо 51 срещи в периода 2015-2018 са разследвани като съмнителни. От тях 14 са от Сегунда Б дивисион, два са от Купата на футболната федерация, а останалите са от третото ниво на испанския футбол. 

Двубоите са разсечени от Federbet - неправителствена организация, която e специализирана в борбата с незаконните спортни залагания и проследява съмнително движение на залози по целия свят.

Вторият отбор на Барселона, който в момента е във второто ниво на футбола, попада в разследването заради двубоя с Елденсе от сезон 2016-17. Реал Мадрид Кастия, който е вторият тим на испанския шампион, е в Терсера лига (третото ниво) и съмнителната среща е срещу Серседа от настоящия сезон.

Споменатият мач на Барселона Б с Елденсе завърши 12:0. След него полицията арестува треньора на Елденсе заедно с двама футболисти, член на треньорския щаб и един от италианските инвеститори в клуба.

Federbet подписа договор за партньорство с Испанската футболна лига и съвместната работа доведе до разкриването и разследването на съмнителни мачове на всички нива в страната, пише "Дневник". Подобно партньорство започна и Българският футболен съюз, който през миналата седмица подписа с Sportradar.