Носителят на "Златната топка" и на наградата за футболист на годината на ФИФА Лука Модрич (Хърватия) беше определен за Спортист на Балканите в 46-то издание на анкетата на Българската Телеграфна Агенция за 2018 година. 

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия) и ФЕНА (Босна и Херцеговина).

Призовата тройка допълниха тенисистите Новак Джокович (Сърбия) и Симона Халеп (Румъния), а от българите в десетката попадна единствено Тайбе Юсеин, която се нареди осма. Модрич, който стана европейски и световен клубен шампион с Реал Мадрид, помогна на Хърватия да достигне до финала на Световното първенство по футбол в Русия, като беше определен за най-полезен играч на Мондиал 2018. Той получи 75 точки, след като беше класиран на първо място в пет от анкетите.

Модрич е едва вторият футболист, който завършва на върха от старта на допитването на БТА през 1973 година. Преди него наградата е печелил единствено Христо Стоичков през 1994 година, в която той става голмайстор на Световното първенство в САЩ и също получава "Златната топка". 

На второ място със 73 точки се класира водачът в световната ранглиста по тенис за мъже Новак Джокович (Сърбия). Той беше поставен на върха в две от анкетите, след като през този сезон триумфира на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на САЩ. Джокович е петкратен победител в допитването от 2011 до 2015 година.

Лидерката в световната ранглиста по тенис при жените Симона Халеп (Румъния) е трета с 65 точки и едно първо място в анкетните листи. Халеп през този сезон спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си на "Ролан Гарос", а игра и финал на Откритото първенство на Австралия.

Световният и европейски шампион по спортна гимнастика на халки Елефтериос Петруниас се нареди четвърти с 46 точки, като и той получи едно първо място в отделните анкети. Пети с 36 точки е тенисистът Марин Чилич, който беше първа ракета на Хърватия при триумфа в купа "Дейвис". През януари Чилич също игра финал на Откритото първенство на Австралия.

Шеста с 33 точки е хърватската лекоатлетка Сандра Перкович, която през 2018 година спечели европейската титла на диск. На седмо място с 25 точки е волейболистката Тияна Бошкович, която помогна на Сърбия да спечели титлата на Световното първенство за жени, на което тя беше избрана за най-полезна състезателка.

Осма с 20 точки е световната и европейска шампионка по борба в категория до 62 килограма Тайбе Юсеин, която не допусна загуба през годината. Девети с 18 точки е европейският шампион в спринта на 200 метра Рамил Гулиев (Турция), а десетката с допълва европейската шампионка и бронзова медалистка от Световното първенство по лека атлетика в зала в дисциплината овчарски скок Катерина Стефаниди (Гърция), която събира 15 точки. 

Другата българка в анкетата Стойка Петрова дели 21-ото място с 3 точки. Състезателката по бокс стана европейска шампионка и сребърна медалистка от световния шампионат в категория до 54 килограма.
Общо 28 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година. 

Топ 10 в анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2018 година:

1. Лука Модрич (Хърватия, футбол) - 75 точки
2. Новак Джокович (Сърбия, тенис) - 73
3. Симона Халеп (Румъния, тенис) - 65 
4. Елефтериос Петруниас (Гърция, спортна гимнастика) - 46
5. Марин Чилич (Хърватия, тенис) - 36
6. Сандра Перкович (Хърватия, лека атлетика) - 33
7. Тияна Бошкович (Сърбия, волейбол) - 25
8. ТАЙБЕ ЮСЕИН (БЪЛГАРИЯ, БОРБА) - 20
9. Рамил Гулиев (Турция, лека атлетика) - 18
10. Катерина Стефаниди (Гърция, лека атлетика) - 15