Карим Бензема се превърна в легенда на Реал Мадрид, макар да е критикуван от медиите и анализаторите заради безумните си пропуски.

Един от най-добрите реализатори в историята на "белия балет" можеше да има съвсем различна съдба, защото е бил на път да облече фланелката на вечния враг Барселона, гръмна вестник "Марка".

Французинът е бил набелязан от Пеп Гуардиола през лятото на 2008 година, когато испанецът замени Франк Рийкард на стадион "Ноу Камп".

Гуардиола е искал на вяска цена да замени Самуел Ето'о на върха на атаката и именно Бензема е бил един от вариантите. По онова време Карим още носеше екипа на френския Лион и спортният директор на "блаугранас" по онова време Чики Бегиристайн е бил натоварен със задачата да привлече снайпериста.

Бегиристайн посетил Бензема в дома на футболиста, но не останал очарован от видяното. Чики не одобрил начина, по който нападателят е говорил с него, както и това, че французинът не го е гледал в очите. За капак приятелският кръг на голаджията бил доста съмнителен.

При завръщането си в Барселона Бегиристайн казал "Няма да е той" и Гуардиола се доверил на човека, с когото работи и в момента в Манчестър Сити. Чики заявил, че Бензема рано или късно ще се превърне в проблем за отбора. Така следващото лято Барса привлече Златан Ибрахимович и засили Ето'о в Интер. Бензема пък премина в Реал Мадрид по същото време.