Рома загуби от Шахтьор Донецк с 1:2 в първи двубой от 1/8-финалите на Шампионската лига, игран на стадион "Металист".

Двата отбора си размениха по едно полувреме, като показаха много атрактивен и атакуващ футбол. Ченгиз Юндер даде аванс на гостите, но голове на Факундо Ферейра и Фред донесоха победа на украинците. Реваншът в Рим е на 13 март.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WhQctTrx8sY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

В началото на двубоя и двата отбора се втурнаха да атакуват и си размениха по няколко опасни положения в разстояние на само 10 минути. Първо Фред проби опасно в наказателното поле и да нанесе удар по трева в средата на вратата, но Алисон внимаваше и го отрази. 

Малко след това Един Джеко насочи топката ниско към средата на вратата, но точно когато беше готов да започне да празнува, вратарят Андрий Пятов спаси в последния момент и предотврати промяна на резултата.

В 21-ата минута страхотна атака на футболистите на Рома матира защитата на Шахтьор, но завърши прекалено разочароващо, след като отново босненецът прати топката към вратата. Ударът се оказа прекалено слаб и Пятов с лекота улови. 

В 28-ата минута опасно центриране от страна на Диего Пероти беше неуспешно, след като съперниковата защита демонстрира добър синхрон и изчисти бързо топката извън наказателното поле.

В 41-ата минута Рома заслужено поведе в резултата. Един Джеко демонстрира страхотен поглед и прати тънък пас към Ченгиз Юндер, който от вътрешността на пеналтерията хладнокръвно прати топката във вратата. При такъв резултат приключи и първото полувреме.

През втората част домакините вдигнаха оборотите и се опитаха да върнат попадението. Това се случи в 52-ата минута. Невероятна индивидуална изява от страна на Факундо Ферейра завърши с удар от наказателното поле. Нападателят прати топката във вратата, правейки резултата 1:1.

Попадението разсъни футболистите на Шахтьор и те започнаха да поглеждат все по-често към вратата на Рома. В 56-ата минута Марлош получи прецизно подаване на метър от точката на дузпата и отправи изстрел. Вратарят Алисон обаче демонстрира котешки рефлекс и спаси отбора си от втори гол.

В 63-ата минута Тайсон получи хубаво подаване и отправи прекрасен фалцов удар от далечно разстояние към десния ъгъл на вратата. Алисон обаче направи страхотно спасяване и изби топката.

В 72-ата минута стражът на Рома този път беше безсилен.  Фред шутира неспасяемо от пряк свободен удар, пращайки коженото кълбо точно под горната греда на "вълците".

В 83-ата минута Алисон направи поредно сензационно спасяване. Отбита топка достигна до Тарас Степаненко на границата на пеналтерията и той шутира към целта, но топката се спря в ръкавиците на вратаря, вместо в долния ляв ъгъл.

В последните секунди на двубоя Факундо Ферейра намери пространство в наказателното поле и шутира, но ударът беше блокиран от защитник, който пред голлинията изби с крак.

Шахтьор Донецк - Рома 2:1

Голмайстори: Ченгиз Юндер (41), Факундо Ферейра (52), Фред (72)

Шахтьор: Пятов, Бутко, Кривцов (Ордец 45'), Ракицкий, Измаили, Степаненко, Фред, Марлош, Тайсон, Бернард (Коваленко 89'), Ферейра
Треньор: Пауло Фонсека

Рома: Алисон, Флоренци (Переш 72'), Манолас, Фасио, Коларов, Де Роси, Стротман, Юндер (Герсон 72'), Наинголан (Дефрел 83'), Пероти, Джеко
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Харков, стадион "Металист"
Съдия: Уилям Колъм
Жълти картони: Ферейра, Тайсон (Шахтьор); Пероти (Рома)