Рома и Лацио завършиха наравно 1:1 в голямото дерби на Рим, което беше от 21-ия кръг на Серия "А".

През всички 90 минути "вълците" бяха по-добрият отбор на терена и изпуснаха един куп голови възможности. Вина и за двете попадения в сблъсъка носят вратарите, но Томас Стракоша все пак се реваншира с редица спасявания.

Неговият колега Пау Лопес обаче направи рядко виждан гаф, след който Франческо Ачерби изравни в 34-ата минута. Преди това Един Джеко беше дал преднина за символичните домакините.

Вижте пълното класиране в калчото

С равенството Лацио не успя да запише 12-та поредна победа в първенството, но остава на 3-то място, близо до Ювентус и Интер. Рома пък запази 4-та си позиция, но вече има само точка пред Аталанта.


Лацио влезе в дербито като фаворит, тъй като се намираше в победна серия от 11 поредни мача в калчото, а през декември спечели и Суперкупата на Италия, надделявайки над хегемона Ювентус с 3:1. Симоне Индзаги можеше да разчита на всичко най-добро, след като Луис Алберто и Хоакин Кореа се завърнаха от лазарета.

За Рома аут бяха ключови фигури като Николо Дзаниоло и Хенрих Мхитарян, плюс Амади Диавара, Давиде Дзапакоста и Мирко Антонучи. Диего Пероти и Хавиер Пасторе не бяха готови на 100% и седнаха на пейката.

През първото полувреме обаче Рома беше по-добрият отбор на терена, но един абсурден момент го лиши от заслужена преднина.

"Вълците" започнаха по-силно дербито на Вечния град и владееха инициативата. Лацио пък трудно организираше атаки и защитата на отбора започна да се пропуква след 20-ата минута. Най-деен в предни позиции беше Ченгиз Юндер, който тормозеше отбраната на "орлите" по десния фланг.

Резултатът беше открит в 26-ата минута. Тогава Браян Кристанте центрира, Томас Стракоша излезе неразчетено и нападателят с гръб към вратата засече с глава, прехвърли стража и откри резултата – 1:0!

"Вълците" можеха бързо да удвоят преднината си, но този път ударът на Джеко беше блокиран. В 34-ата минута Лацио изравни от нищото. След изпълнение на корнер, Пау Лопес не успя да боксира добре и топката кацна върху напречната греда. Върна се пред голлинията, вратарят и Крис Смолинг си попречиха, което позволи на Франческо Ачерби буквално да я добута във вратата за 1:1!

До края на полувремето Рома продължи да диктува събитията на терена и Лоренцо Пелегрини нацели гредата след свиреп шут. На почивката Симоне Индзаги взе мерки и пусна в игра Патрик Габарон. "Вълците" обаче можеха отново да поведат, след като Жордан Верету се освободи от пазача си и стреля, но на сантиметри от лявата греда.

В 51-ата минута Патрик извърши дузпа, но след допитване до ВАР главният съдия Джанпаоло Калварезе отмени наказателния удар. После страстите се успокоиха, а голмайсторът на Серия "А" до момента Чиро Имобиле напомни, че е на терена, въпреки че изстрелът му беше блокиран.

В 69-ата минута дълбоката преса на Рома можеше да доведе до нов гол. Топката попадна в Джеко на границата на вратарското поле и той стреля без да се замисля. Стракоша обаче успя да избие с лице в корнер, след който защитата изчисти. По-късно Джъстин Клуйверт от добра позиция, но мерникът му изневери.

10 минути преди края Стракоша изби нов удар на Джеко, след което Пелегрини пробва добавка със странична ножица, но прати топката далеч от целта. В 89-ата минута Имобиле намери Сергей Милинкович-Савич, който засече от движение, но сантиметри го разделиха от попадение. До края така и не падна гол и дербито завърши без победител.

Рома – Лацио 1:1

Голмайстори: 1:0 Джеко (26), 1:1 Ачерби (34)

Рома: Лопес, Сантон (83-Коларов), Смолинг, Манчини, Кристанте, Пелегрини, Юндер, Клуйверт (81-Пероти), Верету (90-Пасторе), Спинацола, Джеко
Треньор: Пауло Фонсека

Лацио: Стракоша, Раду, Ачерби, Лейва, Лулич, Кореа (76-Кайседо), Луис Филипе (46-Патрик), Милинкович-Савич, Ладзари, Луис Алберто (71-Пароло), Чиро Имобиле
Треньор: Симоне Индзаги

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Джанпаоло Калварезе
Жълти картони: Джеко, Коларов (Рома); Луис Фелипе, Милинкович-Савич, Лулич (Лацио)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/cxiOnst9PIo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>