Русия - Египет, мач от Група А на Световното първенство, стадион “Санкт Петербург Арена”, Санкт Петербург, 21:00 часа българско време. 

Прогнозата на Gol.bg:

Феновете по цял свят се питат дали Мохамед Салах ще играе във втория мач на Египет на това Световно първенство - срещу домакина Русия. “Сборная” стартира по мечтан начин и разбромната победа с 5:0 над Саудитска Арабия даде много поводи за радост. 

Сега седемкратните шампиони на Африка са готови да дадат сериозен отпор на домакините, стига Салах да се завърне в състава. Нападателят на Ливърпул не е играл от финала в Шампионската лига, който бе преди повече от три седмици. Салах изгледа и загубата на Египет с 0:1 от Уругвай от резервната скамейка. 

Сега обаче лекарят на тима даде 100-процентови гаранции, че бързакът ще може да играе. “Салах тренира със съотборниците си в тренировките и е готов да играе срещу Русия”, обяви мениджърът на тима Ихаб Лехета.

Треньорът на Египет Ектор Купер реши да не рискува с включването на Салах в игра срещу Уругвай, когато южноамериканците стигнаха до победата с гол в 89-та минута. “Предстои ни труден мач, който трябва да спечелим на всяка цена заради загубата от Уругвай”, добави Лехета.  

За руснаците двубоят също е от изключително значение. Победа ще класира “Сборная” за осминафиналите. “Вторият мач е най-важният в груповата фаза”, заяви бившият президент на футболната федерация Виталий Мутко. “Всички видяхме какво направихме в първия. Играчите се раздадоха и ако играем на това ниво, ще бъда спокоен”, добави той. 

Героят на Русия срещу саудитите Денис Черишев също очаква включването на Салах. “Но дори и да не играе, нашата задача няма да е по-лека. Ако играе, ще бъде по-трудно, но ние искаме да играем срещу най-добрите”, заяви Черишев, разписал се два пъти в първия мач. Аут за срещата е Алан Дзагоев, който получи контузия и бе заменен именно от Черишев. 

СТАТИСТИКА

Русия и Египет ще играят за първи път помежду си. 

След разпадането на Съветския съюз Русия няма загуба от африкански отбор на Световни първенства - 2 победи и 1 равенство. Това включва и разгромното 6:1 над Камерун през 1994 г., когато Олег Саленко вкара 5 гола. 

Египет няма победа над европейски отбор на световни финали - 2 равенства и 2 загуби

Успехът на Русия с 5:0 над Саудитска Арабия бе най-изразителният за първи мач на световни финали след Италия - САЩ 7:1 от 1934 г. 

Русия няма осминафинал на Световно първенство след разпадането на Съветския съюз. “Сборная” финишира на трето място в групата си през 1994, 2002 и 2014 г. 

Русия вече вкара почти повече голове на този турнир, отколкото през 2014 (2) и 2002 (4). 

Няма африкански отбор да е изиграл повече мачове от Египет на Световни първенства без да е стигнал до победа - 2 загуби и 3 равенства.

Резултат: 2:0