Колумбия се реваншира по блестящ начи за лошия старт в група Н на Мондиал 2018 и срази Полша с 3:0 на стадиона в Казан. Латиносите надиграха съперника си по всички параграфи и с страхотно изработени три гола запазиха шансове за излизане от групата, за сметка на Полша, която каза чао на световното.

Наказателната акция на Колумбия започна в края на първото полувреме, когато Хамес Родригес центрира отлично пред вратата, където Йери Мина с глава порази мрежата. След почивката поляците опитаха да изравнят, но звездата им Роберт Левандовски пропусна златен шанс.

След това Фалкао се измъкна сам срещу вратаря и направи 2:0, а Куадрадо довърши съперника с трети гол след страхотна асистенция на Хамес.


След разочароващия старт на Полша на мондиала селекционерът Адам Навалка не само направи доста промени по състава си, но и рискува с друга схема. Дружина полска излезе в офанзивна постройка 3-4-3, като от нападението отпадна Аркадиуш Милик, а на пейката остана и Якуб Блашчиковски. В средата на терена пък като титуляр до Криховяк започна халфът на българския Лудогорец Яцек Горалски.

При Колумбия също имаше доста промени от страна на треньора Хосе Пекерман, но само в старотвия състав, като във фокуса бе Хамес Родригес, който влезе като резерва при поражението от Япония. Наказанието на изгонения Карлос Санчес наложи подмяна на двойката опорни халфове.

Двубоят започна във вихрено темпо, като от първите секунди поляците притиснаха съперника в неговата половина. До сериозна заплаха за Оспина обаче не се стигна. В следващите минути играта се понакъса и постепенно устремът на Дружина полска секна. След четвърт час Колумбия осезаемо пое инициативата и зареди атака след атака.

Най-големите опасности идваха по десния фланг, където фучеше Хуан Куадрадо. Липсваше обаче завършващият удар, който да порази противниковата врата. В 30-ата минута латиносите получиха тежък удар, след като Абел Агияр се контузи и бе принудително заменен от Урибе.

Полша изгуби средата на терена и на практика нямаше една сносна атака след половин час игра. Както и в предишния мач, Роберт Левандовски бе откъснат от играта и не получи нито една удобна топка пред колумбийската врата. За цялото първо полувреме поляците не успяха да направят точен удар, камо ли да отбележат гол.

Много по-активната и идейна игра на Колумбия даде резултат в края на полувремето. След разиграване на късо на корнера Хамес Родригес с брилянтно центриране качи топката на главата на Йери Мина, който заби топката с глава в мрежата - 0:1. Така Колумбия нанесе своя удар малко преди почивката и поведе в резултата.

През втората част Полша опита да вземе контрол върху мача, но така и не успяваше. Колумбийците дори станаха още по-опасни на контраатаки. В 51-ата минута Куадрадо намери на добра позиция Фалкао, който от границата на наказателното поле шутира високо над вратата.

Едва в 58-ата минута дойде и първият голям шанс за гол на Полша. Левандовски получи дълъг пас зад противниковата защита и излезе сам срещу вратаря, но ударът му бе париран от вратаря Оспина.

За разлика от поляците Колумбия показа убийствена ефективност в последните 20 минути на мача и разби съперника на пух и прах. В 70-ата минута С пас по конец Кинтеро изведе Фалкао зад полската защита и нападателят хладнокръвно преодоля Шчесни с удар по земя.

Само пет минути по-късно нова красива контраатака довърши Дружина Полска. От централната линия Хамес Родригес изведе Куадрадо зад полската защита, който се стрелна фронтално и с елегантен удар намери долния ляв ъгъл за 3:0.

Така Полша с нула точки отпадна от мондиала преди последните мачове от групата. С три точки Колумбия остава на трето място зад лидерите Сенегал и Япония, които имат по четири. В последния кръг Колумбия ще срещне Сенегал, а Полша ще се изправи срещу Япония.

Полша - Колумбия 0:3

0:1 Мина 40
0:2 Фалкао 70
0:3 Куадрадо 75

Полша: Шчесни, Паздан (Глик 80), Беднарек, Пишчек, Рибус, Горалски, Криховяк, Березински (Теодорчук 72), Желински, Левандовски, Ковнацки (Гросицки 57)
Селекционер: Адам Навалка

Колумбия: Оспина, Ариас, Санчес, Мина, Мохика, Агияр (Урибе 32), Бариос, Куадрадо, Кинтеро 9лерма 73), Х. Родригес, Фалкао (Бака 78)
Селекционер: Хосе Пекерман

<iframe width="854" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/tGRfhYYa9rQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>