Исторически погледнато Световното първенство по волейбол показва, че в този спорт при мъжете доминират европейските нации.

Първите две първенства (1949 и 1952 година) са спечелени от СССР, като и в двата случая второто място е за Чехословакия, която е и домакин на пръвия шампионат.  

Българският волейбол постига първите си успехи, записвайки престижни трети места. Куриозното е, че подреждането е едно и също на двата форума, като четвъртото място е за румънците.

През 1956 чехите най-после успяват да вземат златото, триумфирайки на френска земя. Втори остават румънците, а зад тях се нареждат СССР и Полша. 

Следват отново две последователни титли на СССР (1960 и 1962 година), като и в двата случая Чехословакия се утешава със среброто, а румънците - с бронза. През 1960 година шампионатът за първи път се състои извън Европа (в Бразилия), а две години по-късно България пак е сред най-добрите, завършвайки на четвърто място.

През 1966 година домакините от Чехословакия отново ставата световни шампиони, оставяйки пак румънците зад себе си. Третото място е за СССР, а ГДР за първи път влиза във финалната четворка.