Петкратният световен първенец по снукър Рони О'Съливан започна по отличен начин защитата на титлата си на престижния турнир Шампион на шампионите, провеждащ се в английския град Ковънтри.

Ракетата победи сънародника си и бивш спаринг партньор Стюърт Бингъм с 4-2 фрейма в повторение на миналогодишния финал, в който Рони се наложи трудно с 10-8.

Днешният осминафинален двубой стартира с хубав брейк от 60 точки на О'Съливан, който добави малка серия от 39 точки и откри резултата.

Бингъм не се стресна и избухна с великолепен сенчъри брейк от 107 пункта, а в третия фрейм конструира халф-сенчъри брейк от 62 точки, с който дръпна напред.

Това обаче се оказа последният фрейм, който Стюърт печели в турнира, защото в оставащите три партии реализира само една топка.

От своя страна Ракетата вдигна оборотите и във въпросните три фрейма изригна с два сенчъри брейка от 115 и 103 точки, както и солиден халф-сенчъри брейк от 83.

На четвъртфинала тази вечер (не по-рано от 21.00 часа българско време) Рони ще играе с майстора от Хонконг Марко Фу, който отвя победителя на България Оупън Шон Мърфи с 4-1 части.

Мърфи взе първия фрейм след брейк от 50 точки, но до края постигна максимална серия от едва 16 точки. Самият Фу също беше далеч от стандартите си в атака, но се възползва от добрите си сейфти удари. Той записа две сравнително големи серии - от 56 и 80 точки.

Интересното е, че до 2009 година Марко Фу бе един от двамата професионални състезатели с положителен баланс от мачовете си с Рони О'Съливан.

Ракетата обаче се намира в серия от седем победи над азиатеца и в момента му води с 13:8 успеха, при три изиграни равенства в Премиър лигата.

Снимки: Моник Лимбос