Джъд Тръмп е вторият финалист на снукър-турнира Шампион на шампионите, провеждащ се в Ковънтри. Англичанинът победи Нийл Робъртсън с 6-4 фрейма и ще играе с действащия първенец Рони О'Съливан в мача за титлата.

Още по темата

 

Австралиецът започна с халф-сенчъри брейк от 65 точки, но Тръмп изравни резултата след три малки серии във втората партия. Машината от Мелбърн взе предимство в третата част, но на два пъти сдаде инициативата и беше наказан от Прическата, който измъкна партията с 66-63 точки.

Двамата майстори отново заложиха на здрава сейфти битка в следващия фрейм, в който англичанинът успя да постигне добра серия от 45 пункта, благодарение на който поведе с 3-1 части.

След кратката почивка Нийл Робъртсън записа халф-сенчъри брейк от 53 точки, за да намали пасива си. Той постигна брейк от 54 и в следващия фрейм, но той не му беше достатъчен, за да изравни.

Робъртсън все пак намали изоставането си в седмата партия, в която Тръмп се отличи с вкарването само на една червена топка.

Машината от Мелбърн вървеше отлична в осмата партия, в която неговият опонент допусна груба грешка по черната топка за горния десен джоб, но малко след това световният шампион за 2010 година пропусна розовата топка за средния ляв джоб.

Джъд Тръмп разчисти масата до розова топка включително, постигайки серия от 56 точки, за да поведе с 5-3 части. Интересното е, че едва за първи път в мача британецът постигна халф-сенчъри брейк.

Опрян до стената, Робъртсън демонстрира най-доброто от своя брейкбилдинъг, изригвайки със сенчъри брейк от 117 точки и пълно разчистване на масата.

Робъртсън записа 38 точки в десетата партия, но след кенън шота от синята топка остана без позиция и избра сейфти. Малко след това той вкара прекрасна дълга червена, но веднага пропусна лесна розова.

Джъд поведе с осем точки и точно преди разчистването на цветните топки постави снукър по жълтата, защото нямаше лесно продължение. Англичанинът вкара жълтата, но после направи фаул и допусна фрийбол.

Нийл реализира зелената при опит да постави снукър и така двамата майстори влязоха в люта размяна на класни сейфти удари, при 53-53 точки и четири останали топки на масата. Австралиецът вкара кафявата, постави снукър зад розовата и взе пет точки от фаул, но после пропусна синята - неговия фреймбол.

Тръмп реализира синята, но се нуждаеше от розова и черна за победата. Неговият противник се пропука след продължителната размяна на защитни удари и заложи розовата на средния джоб. Прическата я реализира, но се долепи до черната, след което я пропусна. Малко по-късно обаче той получи нов шанс и измъкна победата.

Финалът между Джъд Тръмп и Рони О'Съливан започва в 15.00 часа българско време. Втората сесия е от 21.00 часа българско време, играе се във формат 10 от 19 фрейма. Шампионът прибира 100 000 паунда, загубилият финалист ще бъде утешен с чек на стойност 50 000 паунда.

Снимки: Моник Лимбос