Рони О'Съливан спечели снукър-турнира Шампион на шампионите, побеждавайки на финала в Ковънтри Джъд Тръмп с 10-7 фрейма.

Още по темата

 

Прическата изигра изключително силна вечерна сесия и изоставайки с 3-6 след първия сеанс се оказа догонващ с цели пет партии. Той обаче направи поредица от четири фрейма и се доближи само на една партия от своя опонент.

Петкратният световен шампион запази самообладание и прекъсна серията на противника си, след което затвори мача с великолепен сенчъри брейк от 109 точки.

Така О'Съливан спечели надпреварата и във второто й издание, защитавайки трофея си от миналата година. Той печели чек на стойност 100 000 паунда, а за Тръмп остават 50 000 паунда от наградния фонд.


Тръмп стартира вечерната сесия с брейк от 56 точки, но направи пропуск и позволи на своя опонент да реализира трудна червена топка за средния ляв джоб. Ракетата реализира халф-сенчъри брейк от 70 пункта, направи пълно разчистване и поведе със 7-3.

В следващата партия Прическата взе крехък аванс, но допусна фаул, вкарвайки бияча в горния ляв джоб. Рони дръпна с двайсетина пункта, но пък изненадващо се затвори за игра по червена топка и избра сейфти.

Изключително слаб защитен удар на Джъд остави мишена на "жълтия" джоб и той изживя дежа вю: Рони направи нов халф-сенчъри брейк от 70 точки, гарниран с пълно разчистване за 8-3 части в своя полза.

Тръмп избухна с чудесна дълга червена за горния десен джоб, но малко по-късно сдаде инициативата. Рони стори същото след пропуск по черната и така по-младият от двамата англичани получи втори шанс.

Левичарят сграбчи възможността и също разчисти масата, постигайки своя първи сенчъри брейк в двубоя - серия от 102 точки. Така той намали изоставането си на 4-8 партии.

Пропуск на Рони за горния ляв джоб остави червена топка на "зеления" джоб и Тръмп започна нова серия, подкрепян от жадната за по-дълъг двубой публика. Той наниза втори пореден сенчъри брейк, този път от 100 точки и намали изоставането си на три фрейма.

Добрата серия на световния вицешампион за 2011 година продължи и той наниза два солидни халф-сенчъри брейка от 69 и 90 точки, благодарение на които се доближи само на една партия от своя опонент.

Ракетата поведе със 71 точки в следващия фрейм, при пет останали червени топки на масата, но Джъд комбинира четири от тях с черна и взе четири точки от фаул по последната червена.

Изоставайки 25 точки, при точно толкова останали възможни на масата, Тръмп вкара страхотна дълга зелена топка, но бялата влетя в горния ляв джоб и Рони спечели партията на теория. Той направи дабъл по кафявата и поведе с 9-7, доближавайки се само на фрейм от защитата на трофея.

Рони защити трофея в стил, завършвайки последния фрейм в мача със снечъри брейк от 109 точки. След подпечатването на победата Ракетата размаха победоносно юмруци, за радост на почитателите си.

Снимки: Моник Лимбос