Световният шампион за 2010 година Нийл Робъртсън победи първенеца на света от 2002 година Питър Ебдън с 6-2 фрейма в двубой от трети кръг на UK Championship.

Интересното е, че наскоро Машината от Мелбърн последва примера на гологлавия тактик и стана веган, отхвърляйки всички храни с животински произход.

Действащият шампион в турнира Робъртсън отново демонстрира своя впечатляващ брейкбилдинг, стартирайки с халф-сенчъри брейк от 74 точки, но във втората партия се хвърли в любимата територия на Ебдън - тактическото надиграване. Логично, британецът взе предимство и изравни.

В следващите три партии обаче Ебдън не вкара нито една топка, а австралиецът реализира общо 284 точки, записвайки сенчъри брейк от 108, както и два халф0сенчъри брейка от 84 и 70 пункта.

Англичанинът все пак намери себе си в шестия фрейм, когато отново не блесна с големи точкови серии, но пък надигра противника си в борбата за позиция и намали пасива си.

Това обаче се оказа  последната партия в актива му на турнира, защото левичарят го довърши с халф-сенчъри брейкове от 78 и 65 точки.

В следващия кръг Нийл Робъртсън ще играе с друг бивш световен шампион - Греъм Дот. Джобното Динамо, което смълча света на снукъра с титлата си в Крусибъэл през 2006 година, "издои" Робърт Милкинс, наричан Млекаря.

Дот спечели категорично с 6-0 фрейма, като Милкинс реализира общо 28 точки в целия мач, без да успее да вкара топка в последните три партии.