Нийл Робъртсън бе детрониран на втория по сила турнир в снукър-календара UK Championship. Австралиецът загуби от Греъм Дот с 5-6 фрейма на осминафиналите, след като изоставаше с 0-5.

Срещата започна кошмарно за Робъртсън, който не вкара нито една топка в първите два фрейма. Самият Дот не блесна с особен брейкбилдинг, но наниза общо 160 точки с няколко визити.

Австралиецът продължи да се мъчи и макар да записваше точки, така и не успяваше да напипа ритъма си. Така той се оказа догонващ с 0-5 фрейма, като най-голямата му серия беше от 27 точки. В същото време първенецът на света за 2006 година имаше общо два халф-сенчъри брейка в мача, но бе изключително солиден в защита.

Машината от Мелбърн все пак защити честта си, печелейки шестата партия след халф-сенчъри брейк от 72 точки, а след това изригна със стотачка от точно 100 точки. Той показа устойчивост и в осмия фрейм, като го заключи с брейк от 59.

Шотландецът взе крехка преднина в последвалата партия, но сдаде инициативата и Робъртсън наниза още един сенчъри брейк (106 точки), правейки пълно разчистване.

За да бъде драмата пълна, световният шампион за 2010 година спечели пети пореден фрейм след две малки серии и халф-сенчърли брейк от 79 точки, вкарвайки мача в пълен формат.

В решителния фрейм Дот поведе с 22 точки, но изпусна червена топка за горния ляв джоб. Все пак той добави брейк от 56 точки след малка серия на Робъртсън и отвори разлика от пет снукъра.

Нийл взе четири точки от единия снукър, но след като вкара последната червена топка залепи бялата на борда. Без да има продължение за висок цвят той стисна ръката на Дот и призна поражението си, макар да реализира повече точки в мача.

В другата осминафинална среща от вечерта палачът на Динг Джънхуей Джеймс Кейхил загуби с 2-6 части от Марк Дейвис.