Световният шампион по снукър Марк Селби спечели станалият известен като "турнир на проклятието" Чайна Оупън, надигравайки на финала Гари Уилсън с категоричното 10-2.

Както е известно, победителят на Чайна Оупън никога досега не е успявал да спечели последвалото световно първенство. Тази година шампионатът на света стартира на 18 април.

Днешният финал в Китай започна с тактическа партия, която очаквано отиде в актива на Селби. Той добави брейк от 51,  после отново показа класата си при игра "на дребно", но в четвъртия фрейм Уилсън конструира чудесен халф-сенчъри брейк от 91 и се разписа.

Веселяка от Лестър отново си върна аванса от три партии, после добави малка серия от 54, последвана от най-големия брейк на турнира - страхотни 145 поредни точки.

Нови два фрагментарни фрейма отидоха в актива на Селби и като че ли окончателно отказаха неговия опонент. Марк отново изригна с голям сенчъри брейк, този път от 136 точки, за да се доближи на крачка от трофея.

Опрян до стената, Уилсън наниза сенчъри брейк от 101, но в следващата партия беше довършен и финалът приключи по-бързо от очакваното.

Това е шестата ранкинг титла на Селби през сезона, но ако се вярва на традициите, той ще бъде детрониран в шефийлдския театър Крусибъл най-късно на 4-и май, когато е финалът на световното.

Представяме ви всички шампиони на Чайна Оупън през годините и тяхното представяне на световното първенство през същия сезон:

2005 Динг Джънхуей, не се класира за световното
2006 Марк Уилямс, отпада 1/4-финал на световното
2007 Греъм Дот, отпада в първи кръг на световното като действащ шампион
2008 Стивън Магуайър, отпада на 1/4-финал на световното
2009 Питър Ебдън, отпада в първи кръг на световното
2010 Марк Уилямс, отпада във втори кръг на световното
2011 Джъд Тръмп, губи финала на световното
2012 Питър Ебдън, отпада в първи кръг на световното
2013 Нийл Робъртсън, отпада в първи кръг на световното
2014 Динг Джънхуей, отпада в първи кръг на световното
2015 Марк Селби - действащ световен шампион