Нийл Робъртсън спечели престижния снукър-турнир Шампион на шампионите в Ковънтри, побеждавайки на финала Марк Алън с 10-5 фрейма.

Първата сесия беше спечелена от Робъртсън с 6-3 фрейма, като той записа халф-сенчъри брейкове от 53, 69, 54 и 71, както и "стотачка" от 114 точки, докато неговият противник се отчете със серии от 103 и 60 пункта.

Двамата левичари заложиха на офанзивния снукър и след като северноирландецът изравни във втория фрейм, неговият опонент отвори разлика от три партии, която успяваше да поддържа и да увеличи при доиграването.

В него Машината от Мелбърн  стартира ударно с малък, но напълно достатъчен брейк от 60 точки, а след това имаше нужда от няколко визити и измъкване от снукър, за да дръпне с 8-3 части.

В 12-ия фрейм Нийл отново имаше комфортна преднина, но сдаде инициативата, правейки фаул и остави сравнително добра маса на противника си. Така розовата топка се явяваше фреймбол на Алън, който се пласира чудесно за нея, но я вкара едва-едва за ъгловия джоб.

Сложил край на пропадането си шампионът от България Оупън спечели и следващата партия, в която конструира великолепен сенчъри брейк от 112 точки и намали пасива си на 5-8.

След кратката почивка се стигна до близо едночасов фрейм, в който Алън имаше леко предимство в точките. Стигна се до размяна на поредица от изключително класни сейфти удари по цветовете, но Марк допусна груба грешка, заложи синята топка и неговият противник вкара останалите три топки, печелейки партията по решителната черна.

Озовал се само на партия от титлата, австралиецът дръпна комфортно в точките, но на два пъти пропусна розова топка за средния ляв джоб, като при втория случай беше на няколко удара от своя мачбол. Не след дълго обаче блондинът се поправи и довърши своя противник.

Робъртсън си тръгва от Ковънтри с тлъст чек от 100 000 паунда, докато за северноирландеца остават 50 000 паунда от наградния фонд.

Машината от Мелбърн е вторият състезател, който печели надпреварата Шампион на шампионите. В първите две издания на турнира през 2013 и 2014 година триумфира Рони О'Съливън, който отсвири настоящия сезон за ужас на почитателите си, но на 20 ноември ще покаже уменията си в софийската зала "Триадица" от 20.00 часа българско време.

По пътя към финала световният първенец за 2010 година елиминира Рори Маклауд с 4-0, Ян Бингтао с 6-3 и своя добър приятел Джо Пери с 6-4 части.