Али Картър победи световния шампион Стюърт Бингъм с 10-9 фрейма в двубой от първи кръг на тазгодишния шампионат на планетата, който се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Първата сесия завърши с крехък аванс от 5-4 за двукратния световен вицешампион, който дори водеше с четири партии след шестия фрейм.

В началото на вечерната сесия Бингъм изравни резултата, но набързо се оказа догонващ с 5-8 части, като в своя поредица Али наниза брейкове от 69, 52 и 58 точки. 

Тогава обаче дойде втората силна серия в двубоя на Стюърт (серии от 88, 68 и 113 точки), за да осъществи пълен обрат до 9-8 в своя полза.

Опрян плътно до стената, Капитана не се смути и показа фамозен снукър със сенчъри брейк от 102 точки, с който прати мача в изпълване на пълния му формат.

В решителния фрейм Капитана взе крехка преднина, реализира своя мачбол и на теория вече беше спечелил срещата. Точно тогава обаче той беше поставен в щастлив снукър и Бингъм се нуждаеше от само още един фаул.

Такъв не последва, защото Али вкара до синя топката включително и вдигна победоносно ръце. Така за осми път в историята на световните първенства действащият първенец си тръгва още на старта на турнира. Във втори кръг Картър ще играе срещу Стивън Магуайър или Алън Макманас.

В друг двубой от първи кръг Марко Фу разби световния шампион за 2002 година Питър Ебдън с категоричното 10-2 и му нанесе най-голямото поражение в Шефийлд.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KUqWL5FGxKI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8Hgk4EV8Vbo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>