Марк Селби е новият шампион на втория по сила турнира в снукър календара UK Championship, побеждавайки на финала Рони О'Съливан с 10-7 фрейма. За първенеца на света това е втори триумф в надпреварата след 2012 година.

Вечерната сесия започна с халф-сенчъри брейк от 56 точки на Веселяка от Лестър, който добави още няколко точки и отказа своя противник от по-нататъшна съпротива. Така разликата набъбна до 7-2 в полза на световния №1 и той се доближи само на три партии от титлата.

Ракетата спря пропадането си в следващата партия, когато сложи край на поредицата от шест последователни фрейма на своя опонент. Рони постигна брейк от 56, който приключи заради липсата на червена след прекрасен кенън шот от синята топка. Малко след това той получи нова възможност и добави солидна серия от 80 пункта.

Петкратният световен шампион дръпна с двайсетина точки в следващата част, но направи безумен пропуск по червена за горния ляв джоб. Парадът на грешките обаче продължаваше, защото Марк пропусна розова за средния джоб при аванс от 12 точки и само една червена топка на масата. Точно розовата се оказа топката, която Рони вкара в "зеления" джоб, за да намали пасива си на 4-7.

Отличната поредица на О'Съливан продължи и преди кратката почивка. Той сграбчи възможността и сътвори пълно разчистване за сенчъри брейк от 134 точки. Това беше и рекордна стотачка №850 в кариерата на англичанина.

След паузата ръката на Рони поизстина и той сбърка много лесна червена топка за горния ляв джоб, оставяйки много добра позиция на противника си. Веселяка от Лестър не отказа подаръка и конструира прекрасен сенчъри брейк от 137 точки, правейки пълно разчистване.

Отговорът на петкратния победител в турнира беше повече от красноречив - сенчъри брейк от 130 точки! Интересното е, че това беше стотната стотачка на Рони в турнира като цяло. 

Рони съкрати изоставането си само на една партия след брейк от 82 точки, завършил след пропуск по червена топка. След това обаче той форсира нещата, пропусна кафява за средния джоб и върна Селби край зеленото сукно. Световният шампион продължаваше да държи нивото високо и записа още един сенчъри брейк с пълно разчистване, този път от 134 точки!

Доближил се само на един фрейм от триумфа, Марк изстреля истинска гръмотевица с дълга червена, като биячът беше разположен почти в челюстите на "жълтия" джоб! По-късно той постигна сенчъри брейк от 107 точки и грабна 170 000 паунда от наградния фонд. О'Съливан ще се утеши със 75 000 паунда.