Премиерът на Русия Дмитри Медведев връчи ключовете на джипове Мерцедес на руските спортисти, спечелили медал на Зимните олимпийски игри в Сочи по-рано през месеца.

Белите луксозни возила бяха украсени с логото на руския олимпийски отбор, а церемонията се състоя в Москва, информира БТА.

Бронзовите медалисти получиха модели GLK, чиято стартова цена е около 40 хиляди долара. Спечелилите сребро взеха модели ML на стойност около 50 хиляди долара, а шампионите бяха наградени с луксозните модели G, чиято стартова цена е над 110 хиляди долара.

Някои от призьорите, сред които 15-годишната фигуристка Юлия Липницкая (на снимките) и 17-годишната й съотборничка Аделина Сотникова все още нямат книжки за управление на автомобил.

Медведев обясни, че и този проблем е решен, като те ще имат лични шофьори, разходите за които се поемат от "Фонда за подпомагане на олимпийските спортисти на Русия".

Русия спечели първото място в крайното класиране по медали на домашната си Олимпиада в Сочи, като взе рекордните в историята си 33 медала, 13 от които златни.

Интересното е, че премиите, които получиха германските медалисти от Сочи са драстично по-ниски.

Носителите на златен медал получават 20 хиляди евро, сребърните медалисти взимат по 15 хиляди евро, а бронзовите - по 10 хиляди.

За четвъртата позиция всеки германец получава 5000 евро, а за пето място - 4000 евро. Не са забравени и хората, които са се класирали на шесто (3 бона), седмо (2 бона) и осмо място (1500 евро).

Само за сравнение, вчера Александра Жекова беше наградена със 100 хиляди лева от държавата за петото си място в дисциплината бордъркрос на Игрите в Сочи.