На днешната дата преди 30 години Майк Тайсън се превърна в най-опасния боксьор на планетата, печелейки титлата в супертежка категория. 

На 22 ноември 1986-а той нокаутира Тревър Бербик още преди края на втория рунд и се превърна в най-младия шампион при най-силните, като го направи на 20 години, 4 месеца и 22 дни. 

Бербик, който бе последният, който се бе бил с Мохамед Али и го бе победил през 1981-а, нямаше никакъв шанс срещу Железния Майк, който при това се оказа, че се боксира, болен от гонорея. 

В следващите години Тайсън окончателно се превърна в страшилище на ринга, преди да загуби неочаквано от Джеймс „Бъстър” Дъглас през 1990-а с нокаут в 10-ия рунд. 

През 1992-а той бе осъден на 6 години затвор за изнасилване, но излезе на свобода след 3, за да си върне титлата. Последва обаче загуба от Ивендър Холфийлд, а през 1997-а в повторение на сблъсъка между тях, двубоя бе прекратен в 11-ия рунд, след като Тайсън отхапа ухото на съперника си. 

През 2002-а Тайсън загуби с нокаут от Ленъкс Люис, а окончателно прекрати кариерата си през 2006, след като преди това бе обявил и банкрут. От 58 мача той спечели 50, от които 44 с нокаут и със сигурност ще бъде запомнен като един от най-великите боксьори в историята.