615 състезатели от 23 държави от цял свят ще вземат участие във финалния за годината турнир по спортна аеробика, който ще се проведе от 26 до 28 октомври в Пловдив, както и в международния турнир за деца, юноши и девойки.

Най–големите надежди за медали в българския отбор са Ана – Мария Стоилова и Дарина Пашова при жените, Антонио Папазов и Тихомир Баротев при мъжете, Стоилова и Папазов при смесените двойки, както и групата в състав – Стоилова, Пашова, Папазов, Баротев и Ивелина Лукаки.

Водачката в световната ранглиста и световната шампионка за 2018 година Рири Китазуме пристига в града под тепетата и ще се бори за първото място с нашите момичета Стоилова и Пашова, които са съответно втора и трета. Две силни рускини Анастасия Зюбина и Екатерина Пихтова също ще спорят за медалите в тази категория.

При мъжете конкуренти на българите са Лукас Сантяго от Бразилия, японецът Рио Коореда и руснакът Алексей Германов. При смесените двойки нашите състезатели Стоилова и Папазов, които са на второ място в ранглистата в момента имат шанс за спечелването на приза в конкуренцията на двойките от Бразилия и Русия, които са традиционно силни в тази категория.

В категория Групи битката за първото място ще бъде основно между България и Русия, като припомняме, че нашите състезатели са носители на Световната купа за 2017 година. 

В съпътстващия международен турнир при децата ще се повтори битката от Световното първенство – идват най – добрите – Великобритания, Русия, Унгария при 15-17 годишните, както и в конкуренция с българския отбор във възрастова група 12 – 14. 

Специален гост на Световната купа ще бъде многократният световен шампион при мъжете и в смесените двойки, испанецът Джонатан Канада, който е един най – емблематичните спортисти в спортната аеробика изобщо. Канада беше посланик на Световното първенство за 2018, което се проведе през юни в Гимараеш, Португалия. 

Най – голямата делегация, която ще пристигне в Пловдив е руската – 87 човека, следвана от набиращата все повече сила в този спорт страна- Украйна, които ще бъдат 80 човека. За екзотиката за зрителите в залата ще се погрижи отборът на Египет, който развива аеробика едва от няколко години, но за втора поредна година ще участва в тази надпревара. 

Представител на Международната федерация по гимнастика /FIG/ ще бъде Светлана Лукина, която е член на Техническата комисия по спортна аеробика.