Японският министър-председател Шиндзо Абе в събота устоя на натиска за промени в графика на Игрите в Токио дори предвид факта, че спортни събития по света стават жертва на пандемията от коронавирус.

Абе обеща, че Япония ще приеме Олимпиадата по план между юли и август и заяви, че не възнамерява незабавно да обяви извънредно положение заради вируса, който вече зарази над 140 000 души по света и уби 5 400 от тях. Коментарите му идват два дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи, че японската столица трябва да отложи Игрите с година заради пандемията от COVID-19, която удари сериозно спортния календар.

„Ще отговорим на ситуацията като координираме с официалните лица, включително Международния олимпийски комитет (МОК). Няма промяна по отношение на това. Искаме да проведем Олимпиадата по план без проблеми, като преодолеем разпространението на коронавируса“, каза Абе на пресконференция.

Организатори, официални лица от японското правителство и МОК настояха, че подготовката върви по план и няма да има отлагане или отменяне. Висшата лига на Англия, НБА и Мастърсът по голф в Огъста са сред някои от спортните състезания, спрени заради пандемията. В петък, Абе и Тръмп говориха по телефона относно заразата и Олимпиадата, след като Тръмп предложи отлагане.

„Съгласихме се, че Япония и САЩ ще си сътрудничат и координират в близост действията за успешно провеждане на Олимпиадата“, сподели Абе, добавяйки, че не е било обсъждано отлагане.

Японският парламент в петък одобри законодателството, което позволява на Абе да обяви извънредно положение в опит за справяне с COVID-19, но според премиера подобна декларация все още не е небходима. Коронавирусът зарази повече от 700 души в Япония, като има 21 регистрирани смъртни случаи. Отделно, 700 души на борда на круизен кораб, който пристигнал близо до Токио миналия месец, също бяха заразени.

Извънредното положение може да позволи на местните правителства да изискат от хората да стоят по домовете си, да бъдат затворени училищата и да се ограничи използването на публични сгради.

Президентът на МОК Томас Бах сподели за германската телевизия ARD в четвъртък, че комитетът ще следва препоръките на Световната здравна организация, но че работата продължава за успешното провеждане на Олимпиадата. Той все пак отбеляза, че отмяната на олимпийски квалификации започва да предизвиква „сериозни проблеми“.