Президентът на УЕФА Мишел Платини се защити срещу обвиненията за корупция при избора на домакин на световното първенство през 2022 година в Катар.

Както е известно, в някои британски медии се появи информация, че Платини е провел тайна среща с бившия президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам, който е замесен в скандала за корупция за избора на домакин на Мондиал 2022 година.

Срещата се е провела преди изборите на 2 декември 2010 година, когато беше решено Катар да приеме световните футболни финали през 2022 година.

Французинът каза, че се е виждал с обвинения Мохамед бин Хамам единствено заради неговата кандидатура за президентския пост на Международната футболна асоциация (ФИФА).

"Удивително е това, че разговорът ми с колегите от Изпълнителния комитет към ФИФА се съди със същата сила като държавната измяна", започна Платини, цитиран от БТА.

"На няколко пъти съм се срещал с Бин Хамам през 2010 година, както го направих и при влизането ни в Изпълнителния комитет през 2002. Предмет на нашите разговори беше кандидатурата му за президент на ФИФА, а той ме агитираше да гласувам за него."

"Обвиненията за корупция срещу мен за необосновани. Те целят да развалят моя имидж преди конгреса на ФИФА, който е насрочен за 10 и 11 юни в Сао Пауло", добави Мишел Платини.

Както е известно, още през миналата година авторитетното спортно издание "Франс футбол" съобщи, че Платини и бившият президент на Франция Никола Саркози са обезпечели победата на Катар на изборите.

Според "Франс футбол" на 19-и ноември 2010 година Саркози, Платини, бъдещият емир на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани и Себастиан Базен (собственик на футболния клуб Пари Сен Жермен по това време) са се срещнали в Елисейския дворец.

Според британските медии, малко по-рано Платини се срещнал с Бин Хамам, който е раздал подкупи на обща стойност 5 милиона долара в полза на кандидатурата на Катар.