Франц Бекенбауер се забърка в скандала с корупция относно получаването на домакинството на световното първенство в Катар 2022, като отказа да съдейства на разследването.

Кайзера е отказал да даде показания по вървящото в момента дело, в резултат на което е получил 90-дневно наказание от всякаква футболна дейност от етичната комисия на ФИФА.

Бекенбауер бе част от изпълнителния комитет на ФИФА, който през 2010-та година гласува в полза на Катар и Русия за домакини съответно на Мондиал 2022 и 2018.

"Очевидното нарушение е свързано с отказа за съдействие на господин Бекенбауер за разследването на етичният комитет, въпреки множеството молби за съдействие", се казва в изявление на ФИФА.

По-рано този месец Бекенбауер призна, че е бил потърсен от комисията, провеждаща разследването.

"Те ми изпратиха въпросник, но той бе на английски и съдържаше сложни правни въпроси. Така че ги помолих да го изпратят отново на немски".

"След това не съм чул повече нищо от тях. Не ми бе комфортно да отговарям на толкова технически въпроси на който и да било друг език, освен немски", обясни Бекенбауер, който по принцип говори английски.

"Балотажът бе таен. Не мога да разкрия за коя страна гласувах. Не знам и Бин Хамам за кой е гласувал. С него работихме заедно четири години във ФИФА и го считам за приятел. Но мога да гарантирам, че никога не са ме търсили относно гласа ми, нито ми е било предлагано нещо".