В продължение на 31 дни световното първенство по футбол беше в центъра на вниманието. Мондиалът донесе множество емоции за футболните запалянковци благодарение на някои паметни мачове и подобрени рекорди.

Надпреварата в Русия, която завърши в неделя с триумф на Франция, счупи част от постиженията на световните финали, отбелязва "Дневник". Ето какво показва равносметката от първенството:

0 - Нападателят Оливие Жиру не вкара гол на шампионата, но с присъствието си на терена изигра ключова роля за спечелването на световната титла от Франция. Футболистът на "Челси", който записа 546 игрови минути в Русия, допринесе със способността си да печели борбата за първа топка и да ангажира вниманието на съперника около себе си.

1 - Само един мач от мондиала завърши без отбелязан гол. Това е най-малкият брой нулеви равенства в турнира, откакто участниците бяха увеличени от 24 на 32 през 1998 г.

2 - Килиан Мбапе стана едва вторият тийнейджър, който се разписва два пъти в мач от световното и вкарва във финалния двубой. 19-годишният французин се нареди до легендата на Бразилия Пеле от 1958 г.

4 - Само четири червени картона бяха показани на първенството в Русия. По най-малък брой изгонени играчи шампионатът се нарежда шести, но е и най-добрият по този показател от 1978 г.

5 - Капитанът на Мексико Рафаел Маркес стана едва вторият полеви футболист след германеца Лотар Матеус, който играе на пет световни първенства. След шампионата в Русия той прекрати кариерата си в националния отбор.

6 - На шесто поредно световно наградата за най-добър играч в турнира спечели футболист, който не е част от отбора шампион. В Русия "Златната топка" беше връчена на Лука Модрич от Хърватия.

7 - Седем гола бяха отбелязани в най-резултатните двубои на шампионата. Те дойдоха във вторите мачове от група G - победата на Белгия срещу Тунис с 5:2 и на Англия срещу Панама с 6:1. На осминафиналите пък Франция изрита Аржентина с 4:3 в голов екшън.

9 - Шампионатът ще бъде запомнен с голямото добавено време, което най-често беше пет минути. Това даде възможност за отбелязването на девет гола след 90-ата минута.

10 - Рекордните десет различни футболисти се разписаха за Белгия на мондиала в Русия. "Червените дяволи" също станаха най-резултатният отбор в надпреварата с 16 попадения.

12 - Общо 12 автогола паднаха на световното в Русия, което е двойно повече спрямо предишния рекорд от 1998 г.

29 - За пръв път на световни финали беше използвана системата за видеоповторения (VAR), като употребата ѝ доведе до отсъждането на рекорден брой дузпи. Цели 29 бяха наказателните удари в Русия, което подобри с 11 предишния рекорд от 1998 и 2002 г.

33 - Кристиано Роналдо стана най-възрастният играч, който отбелязва хеттрик на световни финали. На 33 години и 130 дни португалецът се разписа три пъти при зрелищното равенство срещу Испания в групите.

45 - Световното в Русия може да се похвали с най-голям брой попадения в елиминационната фаза. В 16-те мача бяха отбелязани 45 гола, с един повече от първенствата през 1954 и 1994 г.

73 - Общо 73, или 43%, от всички попадения на шампионата в Русия паднаха след статични положения, което е рекорд в историята на световните финали. Англичаните бяха най-силният отбор по този показател, като девет от 12-те им гола дойдоха при статични ситуации.

169 - Мондиалът в Русия остана на две попадения от рекорда за най-много отбелязани голове, поставен през 1998 и 2014 г.. В Русия бяха вкарани общо 169, което прави по 2.64 попадения на мач.

219 - Броят на жълтите картони в турнира. За пръв път в историята на световни първенства картоните се оказаха критерий, който определи участник в директните елиминации. Япония изпревари Сенегал само защото получи един жълт картон по-малко в трите си мача.