Новак Джокович ще играе срещу Кей Нишикори във финалния мач на турнира от сериите Мастърс в Маями, който е с награден фонд в размер на 7.037 милиона щатски долара. Сърбинът, лидер в световната ранглиста за мъже, се наложи със 7:6(5), 6:4 срещу белгиеца Давид Гофен, докато японецът Нишикори победи с 6:3. 7:5 австралиеца Ник Кириос.

Джокович, който преследва пета титла от последните шест издания на турнира, стартира слабо при сложните метеорологични условия на корта в Маями, но в крайна сметка не се затрудни особено много срещу Гофен. Той завърши мача със силен удар на първи сервис, който принуди белгиеца да изкара топката извън игра и с това сложи край на двучасовия полуфинален сблъсък от силния турнир в Съединените щати.

Победата класира Джокович на финал, след който сърбинът може да изравни легендата Андре Агаси по титли в турнира. Това може да бъде и неговият рекорден 28-и трофей в турнири от сериите Мастърс 1000.

"Беше ветровито, беше влажно, беше горещо. Сякаш природата предложи всичко от себе си през тези два часа и се гордея, че устоях, че останах силен в трудните моменти", каза той след мача.

Джокович е категоричен фаворит за титлата в Маями, след като единствената му загуба през годината дойде през февруари, когато се оттегли от двубой срещу испанеца Фелисиано Лопес заради развиване на очна инфекция.