Григор Димитров докосна финала на Откритото първенство на Австралия, след като изпусна Рафаел Надал в 1/2-финална драма. 
 

Галерия

Хасковлията загуби с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Това бе осма победа за испанеца над нашето момче. 

Въпреки, че загуби мача Григор показа изумителен тенис и с играта си демонстрира, че вече може да очакваме, че ще бъде сред топ тенисистите в тура.

Григор остави сърцето си на корта и накара целия български народ да се гордее с него. Той имаше два скрити мачбола в петия сет, но за съжаление не успя да ги реализира. 
 

Срещата между двамата продължи близо 5 часа, а българинът игра спиращ дъха тенис.

Финалният мач ще бъде голямата класика между Рафа и Роджър Федерер. 
 


Първият сет започна с две страхотни възможности пред Гришо да достигне до пробив още в първия гейм. Той имаше два шанса да пробие подаването на Матадора, но ги пропиля. При първия Димитров не успя да върне колеблив смач на испанеца, а при втория шанс не успя да влезе в разиграване при добър първи сервис на неговия противник.

Рафа успя да се възползва от колебливия старт на нашето момче и достигна до пробив в четвъртия гейм. Матадора достигна също до 15:40, а с ас Григор спаси първия шанс за пробив. След това обаче излезе на мрежата и се пробва да върне една силна топка с воле, но сгреши и в крайна сметка подари пробива на испанеца.

До края на сета двамата си взеха подаванията и в крайна сметка Надал взе и сета на откриването.

Вторият сет бе доста драматичен. Григор поведе с пробив в четвъртия гейм и стигна до аванс от 3:1 гейма. Той го направи на нула и по доста безкомпромисен начин. След 0:40 в своя полза нашенецът принуди Рафа да прати форхенд в аут.

Пробивът бе затвърден и Димитров увеличи аванса си, но в седмия гейм испанецът върна пробива след двойна грешка на Гришо при точка на пробив за испанеца.

В следващия гейм Надал "върна жеста" и направи много слаб сервис гейм, а след това го сдаде, след като при точка на пробив направи двойна грешка. 

При 5:4 в своя полза Гришо изтърва цели четири точки за пробив с цената на сетболи. При 6:5 обаче българинът с прекрасно воле на мрежата стигна до два сетбола, а след това Рафа прати една топка в аут и след този решителен пробив нашенецът стигна и до успеха в сета. 

Третият сет започна равностойно, но Рафа проби за 3:2 след непредизвикана грешка на нашето момче, но веднага след това пробивът бе върнат. Хасковлията се възползва от четвъртия си шанс за пробив и след форхенд в аут на испанеца успя да го постигне. 

До края на сета двамата си взимаха подаванията, а в тайбрека Рафа имаше предимство през цялото време и при 6:5 в своя полза се стигна до разиграване в което Григор сгреши и така след поредния минипробив българинът сдаде тайбрека и самия сет. 

Четвъртият сет бе изключително равностоен и в него не се стигна нито до пробиви, нито дори до точки за пробив. Двамата си взимаха подаванията и се стигна до тайбрек.

В тайбрека българинът достигна до минипробив за 3:2 точки, а след това повече и с втори минипробив за 6:3. Испанецът върна само един от двата и в крайна сметка хасковлията докара нещата до пети сет. 

Петият сет започна нервно и първо Гришо спаси три точки за пробив, за да спечели гейма си, а след това той пропусна една и в крайна сметка испанецът също си взе подаването.

В петия гейм Рафа отново достигна до шанс за пробив, но в крайна сметка българинът бе безупречен. 

В осмия гейм Гришо стигна до две точки за пробив. След ефектно разиграване и успешен смач той дръпна с 15:40 в своя полза при сервис на испанеца. При следващото разиграване Надал не трепна и спаси първата точка за пробив. С успешна игра на мрежата испанецът спаси и втория шанс, а след това си взе подаването. 

В деветия гейм от петия сет Димитров успя от 0:30 да изравни на 30:30, но след това по нелеп начин с помощта на мрежата една топка след негов удар излезе в аут. Така Рафа достигна до точка за пробив и успя да се възползва от нея след излизане в мрежата при едно разиграване. 

В следващия гейм Рафа си взе много трудно подаването и стигна до финал.