Белгиецът Давид Гофен се класира за финала в заключителния турнир на АТП за сезона в Лондон.

В първия полуфинал в "О2 Арена" в британската столица Гофен се наложи с 2:6, 6:3, 6:4 над швейцареца Роджър Федерер, който бе смятан за фаворит в турнира. Двубоят продължи 1 час и 46 минути.

Така във финала в неделя вечер Гофен ще срещне победителя от втория полуфинал между Григор Димитров (България) и Джак Сок (САЩ), който стартира в 22:00 часа днес.

Развитието на първия сет не предполагаше, че Федерер ще има някакви проблеми да победи Гофен, след като реализира пробив още в първия гейм на мача, а в петия направи нов такъв, за да поведе с 4:1. Швейцарецът спечели откриващия сет с 6:2 след само 34 минути игра и изглеждаше устремен към финала, но Гофен успя да се вдигне и да направи сензационен обрат.

Белгиецът започна по-добре втория сет и поведе с 3:0 гейма, което му бе достатъчно, за да спечели в крайна сметка сета след 6:3. Така двубоят отиде в решителен трети сет. Федерер взе първото си подаване и поведе с 30:0 във втория гейм, но Гофен успя да задържи подаването си, печелейки следващите 4 разигравания.

В третия гейм белгиецът реализира пробив за 1:2, а в следващия спаси точка за връщане на пробива и дръпна с 3:1 гейма. След това двамата тенисисти си размениха няколко бързи сервис гейма, което се оказа изцяло в полза на Гофен, който достигна първия си финал на заключителния турнир на АТП.