Шампионът от 2009 година Рафаел Надал (Испания) се класира за десети път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 1 Надал спечели трудно срещу 24-ия в схемата аржентинец Диего Шварцман с 6:3, 6:7(4), 6:3, 6:3 след 3:51 часа игра.

С успеха испанецът си гарантира лидерската позиция в световната ранглиста и след първия за годината турнир от Големия шлем в Мелбърн.

Двубоят беше доста по-оспорван от първоначалните прогнози, като в дълги периоди Шварцман беше напълно равностоен на съперника.

Надал взе първия сет с единствен пробив в осмия гейм, а във втората част на три пъти повеждаше с брейк, но Шварцман не се предаде, а в последствие спечели тайбрека със 7:4 точки, за да изравни резултата.

Испанецът спаси две възможности за пробив на съперника в първия гейм на третата част, а след това проби за 3:1, което се оказа достатъчно и той отново излезе напред в резултата.

Надал отново имаше проблеми в почти 14-минутния си първи сервис гейм в четвъртата част, в който успя да отрази пет брейкбола на Шварцман, а веднага след това проби за 2:1. В последствие при 4:3 испанецът се измъкна от 15:40 на собствен сервис и след това проби, за да триумфира.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAustralianOpen%2Fvideos%2F10156102152163615%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

"Диего е великолепен тенисист, имам огромно уважение към него. Той сервираше добре през повечето време. Малко съм уморен, но съм доволен, че успях да се боря до края. Това беше първият ми голям тест през тази година. Такъв мач помага за увереността, да знам, че мога да издържа 4 часа на корта и то при толкова голям интензитет в играта. Щастлив съм, че отново съм на четвъртфиналите", коментира испанецът, който през миналия сезон достигна до финала.

Съперник на Надал на четвъртфиналите ще бъде поставеният под номер 6 Марин Чилич (Хърватия). Шампионът от Откритото първенство на САЩ през 2014 година постигна стотна победа в Големия шлем, след като елиминира десетия в схемата Пабло Кареньо Буста с 6:7(2), 6:3, 7:6(0), 7:6(3) в оспорван мач, изпълнен с обрати.

Чилич изравни рекордьора от хърватските тенисисти Горан Иванишевич с 11-и четвъртфинал в турнирите от Шлема. Той пласира 20 аса и записа общо 73 печеливши удара срещу едва 39 на съперника, като постигна най-доброто си представяне в Мелбърн от 2010 година, когато игра полуфинал.

Чилич поведе с 5:2, но допусна обрат и загуби първия сет с 2:7 точки в тейбрека. Във втората част той също поведе рано с 3:1 и този път успя да задържи аванса си и да изравни резултата.

Най-драматичен беше третия сет. Кареньо Буста пропиля аванс от 4:2, а след това проби за 6:5 и сервираше за успеха, но допусна брейк, а в последствие в тайбрека испанецът не успя да спечели нито една точка.

В четвъртия сет Чилич дръпна с 3:1, но позволи бързо да бъде застигнат, но в поредния тейбрек той не даде шансове на съперника.