Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция. Поставеният под номер 4 Димитров се наложи над Мохамед Сафуат (Египет) с 6:1, 6:4, 7:6(1) и стартира с успех на "Ролан Гарос" едва за втори път в последните си пет участия.

27-годишният Сафуад, 182-и в световната ранглиста, записа дебют в основната схема в турнир от Големия шлем като "щастлив губещ". Той замени отказалия се по-рано днес заради травма Виктор Троицки (Сърбия). Хасковлията, пети в класацията на АТП, започна устремно мача, като в 22-минутния първи сет даде само 8 точки на съперника от 34 разигравания.

Димитров продължи серията си на десет спечелени от първите 11 гейма, след което Сафуат поиска медицински таймаут заради мазол на играещата дясна ръка. Спирането на мача наруши ритъма на българина, който като че ли и леко се поотпусна, което позволи на египтянина да намали до 3:4. Димитров все пак запази единия от пробивите аванс и взе и втората част.

Третият сет беше най-равностоен. Българинът изпусна брейкбол в седмия гейм, а след това и още три в деветия поведе, в който дръпна с 40:0 при подаване на противника, но африканецът обърна след серия от пет поредни разигравания. В последствие се стигна до тайбрек. В него хасковлията направи доминираше и стигна до крайната победа след малко повече от два часа.

Българинът направи 31 печеливши удара срещу 19 на съперника, като спечели и 88 процента от точките при вкаран първи сервис.

С успеха Димитров, който през миналия сезон достигна до третия кръг в Париж, заработи 45 точки и 79 хиляди евро, а следващият му съперник ще бъде определен от мача между Джаред Доналдсън (САЩ) и Николас Хари (Чили), които играят в момента.